Mnogo posla sa malo radnika

imageLetnja sezona radova pored sanacije kvarova za JKP Vodovod uveliko je u toku. Ovo javno preduzeće trenutno izvodi radove na  više lokacija u samom gradu i van njega.

Od sopstvenih sredstava JKP Vodovod u vrednosti od tri miliona dinara finansira postavljanje crpne stanice  na vodovodnom pravcu Paune –Mrčić. Direktor Vodovoda Djordje Milanović objašnjava da je problem nestasice vode u letnjem periodu u Paunama i Mrčiću bio u činjenici da kada  Beloševac poveća potrošnju vode, dolazi do  pada pritiska i pumpe ne izbacuju vodu u rezervoar, koji se prazni i dolazi do nestasice vode u delu mreze posle rezervoara.

image  „Radi se o problemu koji postoji duzi niz godina, a sličan problem je bio izrazen i u visinskim zonama u Popučkama i Zabrdici, koji smo ove godine resili. Zelimo da trajno resimo ovaj problem, uradili smo projekat, postigli dogovor sa vlasnikom parcele na kojoj ćemo izgraditi buster stanicu, a već smo naručili i montažni objekat i hidromašinsku opremu, tako da će ovaj problem biti trajno rešen u narednih mesec dana“, kaže Milanović.
Kada su u pitanju već izvršeni radovi Milanović navodi da je rekonstruisano u ovoj godini oko 4 kilometra mreže, a da je cilj do kraja godine 10 kilometara:
Trenutno se privode kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže na Divčibarama na liniji ka odmaralistu Stevan Filipović , a u planu su i radovi prema Marinkovića kosi. „ Na Divčibarama radimo rekonstrukciju od glavne ulice do odmarališta Stevan Filipović , a u planu je i Marinkovića kosa. Reč je o zameni azbestnog cevovoda, gde je dolazilo do čestih kvarova, a sam cevovod prolazio je kroz privatne parcele pa je bilo teško i sanirati kvarove. Ove radove finansira grad sa 6 miliona dinara. u narednih sedam dana zavrsavamo i Pantićevu ulicu, kako bi krenuli sa radovima u Dušanovoj ulici“, kaže Milanović.
Po pitanju kanalizacije na Divčibarama kojom bi se problem otpadnih voda trajno rešio Milanović objašnjava da se tu radi o investiciji grada te i da radna grupa za Divcibare priprema dokumentaciju za raspisivanje tendera za izradu projekta, a grad je obezbedio sredstva i za izgradnju kanalizacione mreže, i odmah po izradi projekta biće raspisan i tender za izbor izvođača radova na kanalizacionoj mrezi.

image  Ranije najave da bi Vodovod mogao da se kreditno zaduži kako bi vodovodna mreža u samom gradu bila rekonstruisana po rečima direktora više nisu aktuelne. „Nema ni potrebe za tim. Mi smo prošle godine već oko 8 kilometara tih cevi zamenili i ove godine uradićemo najviše što budemo mogli . Po mojoj proceni zamena je moguća i bez kredita, uz dobar  plan i izbor prioriteta. Nemoguće je naravno to uraditi odjednom , ali za par godina imaćemo zamenjene cevi na svim kritičnim lokacijama. Trenutno gde god se radi rekonstrukcija ulice mi prvo radimo rekonstrukciju cevovoda i zamenu kućnih priključaka. Zašto bismo se onda kreditno zaduživali?“, kaže Milanović.
Završen je vodovod u Radjevom selu i Djerdapskoj ulici. „Ti potrošači su do sada praktično bili nelegalni, ili evidentni kako ih u Vodovodu nazivamo i oni sada donose dokumentaciju kako bismo izdali tehničke uslove za priključenje na vodovodnu mrezu. Potrošači na ovom području su imali višegodišnje probleme sa pritiskom. Uradili smo i projekte za hidroforsku stanicu i još 1,3 km cevovoda u tom delu grada, tačnije za Dragojloviće i već smo krenuli sa radovima. Istovremeno završili smo i Kotešansku ulicu.“, navodi Milanović.
Direktor ističe da nekada radovi idu malo sporije od očekivanog jer Vodovod generalno nema dovoljno radnika. „ Mnogo je posla i mnogo gradilišta trenutno imamo. Mi smo sada preko biroa angažovali dvojicu bagerista, a potrebni su nam u sezoni radova i monteri i kopači. Mi imamo i situaciju da ljudi rade i prekovremeno i subotom , a nemoguće ih je platiti. Oni su prihvatili taj posao i zahvaljujući tome, rokovi za Pantićevu neće biti probijeni. Međutim, problem jeste kako motivisati zaposlene sa minimalcem, a prekovremeni sati su u okviru iste mase“, kaže Milanović.
Milanović navodi da cevi pucaju tamo gde nije izvršena rekonstrukcija, ali navodi i činjenicu da tenderi na prvo mesto stavljaju najniže ponude, a ne najbolji kvalitet.

image „Kada je u pitanju Kamenica, smatram da je grad sada opredelio dovoljno novca i u dogovoru sa našom službom Razvoja treba da raspišu tender za završetak radova. Takođe, za vodovod prema Brankovini, uz konsultacije sa našim inženjerima grad će raspisati tender“, kaže Milanović.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.