Drift u Valjevu uz obavezan dim i škripu

imagePravu trakciju na četiri točka mogli su da vide zaljubljenici u automobilizam posmatrajući drift trku koja je za vikend održana u prostoru HK Krušik. Škripa i dim bili su neizostavno obeležje i ove trke.

Drift vožnja podrazumeva bočno kretanje na stazi i traži umeće vozača.Upravo takvu vožnju mogli su da gledaju Valjevci dok su se automobili vešto kretali izmedju čunjeva.Među 16 finalista, u Valjevu se kao najbolji pokazao Zoran Savić (41) iz Srbobrana na svom „nisanu“.
"U driftu nema preticanja, nego kada se vozi u paru cilj je praktično „kopirati“ vožnju drugog vozača, voziti pri tome što bliže njemu ali biti tehnički ispravniji, jer se gledaju brzina, uglovi i načini prolaska pored kontrolnih zastavica. Sve vreme automobil mora da bude zabačen. Na nekoliko prethodnih trka imao sam problema sa motorom, pred ovu je sve bilo sređeno, došlo je do eksplozije adrenalina kod mene i eto – pobeda", rekao je novinarima Savić.

image Iako drift vožnja sama po sebi zahteva dobro poznavanje automobila i njegovih mogućnosti, a mnogi su skloni da tvrde da takva vožnja nije praktična za žene u Valjevu se na stazi oprobala i Milica Tikić (25) iz Vršca." Momci iz mog društva su vozači, sa njima sam posećivala trke u inostranstvu, proradio je adrenalin i rešila sam i sama da se oprobam. Naravno da je na početku bilo straha, ali vozila su dobro obezbeđena i spolja i iznutra, nema velikih brzina, već je suština drifta – veština! Pošto je sport skup, svi smo kao jedna velika porodica i svako svakom pozajmljuje ne samo delove, nego čitave automobile", kaže Milica.
Posle valjevskog driftovanja vodeći u generalnom plasmanu je Kragujevčanin Miloš Đorđević (25), prošlogodišnji vicešampion.
Drift trke već niz godina održavaju se u drugim gradovima Srbije, a u Valjevu sada je održana prvi put pa je za mnoge posetioce prisustvo ovakvoj trci bio neverovatan doživljaj.

foto: Željko Bošković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.