Za rubriku verovali ili ne – Meka za zarade

imageDirektor JP Kolubara trenutno ima 44 000 dinara veću zaradu od recimo direktora JKP Vodovod koje se smatra strateškim preduzećem. Verovali ili ne, ukoliko se uporede zarade u javnim preduzećima sa JP Kolubara direktori ostalih preduzeća bolje da budu referenti u Kolubari nego direktori.

 

JP Kolubara od grada odlukom Skupštine naplaćuje uslugu i za to je Grad valjevo u pšroteklih sets meseci izdvojio čak 15 miliona dinara. Ako pogledamo situaciju vezanu za ovo preduzeće unazad videćemo da se radi o indirektnom budžetskom korisniku kome finansiranje zarada iz budžeta više nije dozvoljeno. Kako se radi o investiciji države na volšeban način pronadjena su mala vrata za rešenje problema pa je Skupština donela odluku da se finansiraju usluge ovog preduzeća. Jedan od nekoliko usvojenih i prihvaćenih usluga je odbrana od poplave.
Na jednoj od sednica Veća moglo se čuti da su zarade zaposlenih u JP Kolubara bezobrazno visoke te i da bi ove zarade trebalo smanjiti i dovesti u red ostalih zarada u javnim preduzećima. To se nije dogodilo pa je trenutna situacija da direktor ovog preduzeća Dragan Živanović ima platu gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića , a njegov tehnički direktor Milan Milutinović gotovo zaradu zamenika gradonačelnika Dragana Jeremića. Ironija ove priče i parametara ogleda se u činjenici da gradonačelnik i zamenik odlučuju o postavljenjima do konkursa koji sada očekuje i Živanovića sobzirom da je trenutno u statusu vršioca dužnosti.
Zarada direktora JP Kolubara Dragana Živanovića u visini od 98 421 dinar neto za 44 000 dinara veća je od recimo zarade direktora Vodovoda Djordja Milanovića, čija je plata u martu iznosila u neto iznosu 54 830 dinara. Dakle,  gotovo dvostruko veća. Ako pogledamo dalje zarade, tehnički direktor JP Kolubara Milan Milutinović neto zaradjuje 84 271 dinar, dok tehnički direktor Vodovoda Dragan Grujičić zaradjuje 53 809 dinara. Vodeći inženjer JP Kolubara Miloje Janjić ima neto zaradu u iznosu od 78 742 dinara dok vodeći inženjer Vodovoda Snežana Nenadović zaradjuje neto 48 325 dinara. Razlike u zaradama više su nego očigledne.    Odnos ostalih zarada u potpunosti nastavlja sled plata. Primera radi vozač u JP Kolubara zaradjuje 45 188 dinara što je za vozače u Gradskoj upravi nedosanjani san jer je njihova zarada neto 25 893 dinara. U čemu je razlika? Vozači u Upravi lošiji ljudi?
U ovom trenutku šefovi u Upravi bore se za zaradu vozača u Kolubari dok očito direktor Vodovoda opd istog vozača u Kolubari zaradjuje samo 9 000 dinara više iako je odgovoran za ceo sistem vodosnabdevanja i više od 250 zaposlenih.
Na osnovu ovih samo nekih iznetih zarada više je jasno da je bolje biti kafe kuvarica u Kolubari nego referent u Upravi , a biće i šef u Vodovodu. Ironija je utoliko veća što se odgovornost istih ne može ni uporediti. Ukoliko nema redovne isporuke vode ili voda nije odgovrajućeg kvaliteta kakve su posledice po nosioce pomenutih funkcija u Vodovodu? A kako se meri odgovornost u Kolubari?
Bile zarade bezobrazno visoke ili samo visoke, potpuno je svejedno jer se redovno isplaćuju. Ako ste nezaposleni ili pak zaposleni sa malom zaradom , jasno je Kolubara je vaš logičan naredni izbor.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.