Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv ginekologa

imageValjevsko tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv ginekologa P.M. za kojeg Zoran Marković tvrdi da njegovu suprugu nije porodio na vreme, zbog čega je pre tri godine rodila mrtvu bebu.

Marković (40), poljoprivrednik iz Gornjeg Crniljeva kod Osečine, ogorčen je što je Osnovno tužilaštvo u Valjevu odbacilo krivičnu prijavu za teško delo protiv zdravlja ljudi jer smatra da je veštačenje Sudsko-medicinskog odbora beogradskog Medicinskog fakulteta pokazalo da je „nemar“ lekara doveo do toga da njegova supruga Suzana 25. septembra 2014. godine rodi mrtvo novorođenče.
– Tog jutra dežurni ginekolog P.M. je uradio CTG mojoj supruzi, rekao da jedva čuje otkucaje srca deteta i umesto da odmah preduzme hitan carski rez jednostavno je otišao na sastanak kolegijuma. Kada su je porodili skoro dva sata kasnije beba je već bila mrtva – priča Marković koji je očekivao da će istraga identifikovati krivca.
Naime, obdukcioni nalaz je pokazao da je uzrok smrti bebe udisanje plodove vode, dok je potom naloženo veštačenje SMO pokazalo da je CTG nalaz, urađen Suzani prethodno veče, ukazivao na „patnju ploda“. Po sudsko-medicinskim veštacima, dalje se navodi, „stanje ploda se tokom noći moralo kontinuirano pratiti, što u konkretnom slučaju nije urađeno“.
– Sledećeg dana, 25. septembra, CTG nalaz u 7.15 časova je ukazivao da carski rez mora da se uradi hitno, a ne da se već postojeća životna ugroženost ploda produži do 8.55 časova i tek tada uradi carski rez – mišljenje je tog odbora.
Marković smatra da je na osnovu toga tužilaštvo trebalo da podigne optužnicu a ne da odbaci krivičnu prijavu. U tužilaštvu, međutim, kažu da „prijavljeno delo nije krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, te da su odluku doneli na osnovu rezultata detaljno sprovedene istrage i nalaza veštaka da nema odgovornosti lekara za nemar.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.