Potrošačka (ne)pismenost

imagePoznavanje osnovnih prava garantovanih Zakonom o zaštiti potrošača i drugim propisima donetim na osnovu tog zakona, uslovno se može nazvati potrošačkom pismenošću svakog od nas ponaosob.

Radi ozbiljnijeg istraživanja i utvrđivanja potrošačke pismenosti građana Valjeva valjalo bi, između ostalog, sprovesti široku anketu, no to još nikome do sada nije palo na pamet, a kako stvari stoje, teško da će takve ankete biti u skorije vreme.
No, i bez ankete, na osnovu dvogodišnjeg iskustva prilikom posredovanja u potrošačkim sporovima, Udruženje valjevskih potrošača ima utisak da naši sugrađani veoma malo – skoro nikako ne poznaju svoja potrošačka prava kojima se mogu zaštititi od nepoštene poslovne prakse trgovaca koji su tome skloni. Da nije tako, oni bi na jednostavan, lak i brz način bez ičije pomoći mogli da ostvare obeštećenje kad kupljen proizvod ili izvršena usluga nisu saobrazni ugovoru.
Uzroka preovlađujućoj potrošačkoj nepismenosti građana Valjeva, ali i širom Srbije, ima više a među najvećim su:
– nedovoljna obaveštenost, odnosno neinformisanost,
– nedovoljna zainteresovanost građana i njihova posledična reakcija,
– neznanje trgovaca koje su im zakonske obaveze prema potrošačima,
– nezainteresovanost organa lokalne vlasti za unapređenje odnosa na maloprodajnom tržištu roba i usluga za ličnu i porodičnu potrošnju,
– nedovoljna aktivnost inspekcijskih službi.
Kad se sve ovo sabere, stiče se utisak da se efikasna zaštita potrošačkih prava i interesa građana na ovim prostorima nalazi na dugom štapu, odnosno da je neće biti u dogledno vreme. Neće je biti sve dok građani „ne uzmu stvar u svoje ruke“ i ne dozvole da im „tuđa ruka svrab češe“.
Ovaj stav praktično znači da je svakom građaninu u interesu da se više nego do sada zainteresuje za propise kojima su uređena potrošačka prava i da ta svoja znanja bez ičije pomoći upotrebi kada mu zatreba. Trošenjem vremena i truda na savladavanje tog „gradiva“, uštedeće mnogo više napora, neprijatnosti i novca kada uđe u potrošački spor sa trgovcem.
Oni naši sugrađani koji „nemaju vremena“ da se bakću kojekakvim propisima ili koji su samouvereni da im se potrošački spor ne može dogoditi, imaju mogućnost da zatraže pomoć i podršku Udruženja valjevskih potrošača koje će im rado izaći u susret.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.