Pljušte potrošačke tužbe

imageSpor između potrošača i trgovca – potrošački spor – nastaje kad trgovac ne želi da prihvati opravdanu reklamaciju na proizvod (robu) koji je prodao ili na uslugu koju je pružio potrošaču.

Kada se građanin kao potrošač nađe u takvoj neprilici, treba da se obrati za pomoć udruženju potrošača koje će posredovati u sporu tako što će proceniti opravdanost reklamacije sa gledišta važećih propisa, a potom stranama u sporu dati predlog za vansudsko poravnanje.
Posrednička uloga udruženja potrošača pokazala se opravdanom i efikasnom jer se njihov predlog prihvata u više od 80% potrošačkih sporova. No, kada trgovac ni tada ne želi da ekonomski obešteti potrošača, stvaraju se uslovi za podnošenje tužbe osnovnom sudu u mestu nastanka spora.
Od ukupno 30 pojedinačnih i kolektivnih potrošačkih sporova u kojima je posredovalo Udruženje VAPOT, tužbe su podnete protiv 4 trgovca. Prvi sudski spor rešen je u februaru ove godine tako što je trgovac predložio poravnanje pre zakazanog ročišta. Preostale tri potrošačke tužbe podnete Osnovnom sudu u Valjevu nalaze se u različitim fazama sudskog postupka.
Ono što je najbitnije u celoj toj stvari jeste odlučnost, odnosno rešenost potrošača da svoje pravo na obeštećenje ostvari sudskim putem, kao i njegovo poverenje u udruženje potrošača koje je odabrao da mu u tome pomaže.
Kao primer može da posluži iskustvo našeg sugrađanina koji je prvi, uz podršku Udruženja VAPOT, Osnovnom sudu u Valjevu podneo tužbu protiv trgovca sportskom opremom. Taj je potrošač hrabro prihvatio sav rizik mogućnosti da spor izgubi, što mu se na kraju isplatilo kroz poravnanje i pored toga što je vrednost predmeta spora bila svega nekoliko hiljada dinara.
Navedeni primer ohrabrio je druge potrošače (odnosi se na oba roda) kojima trgovci nisu prihvatili reklamacije u vansudskom postupku, pa su tužbe protiv njih počela da „pljušte“. Za 3 meseca podnete su još 3 tužbe, a neke su u fazi pripreme. Pravne poslove u vezi s tim obavlja advokatska kancelarija Gorana Brankovića iz Valjeva sa kojom Udruženje VAPOT vrlo uspešno sarađuje.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.