Najpodmukliji karcinom ženskog reproduktivnog trakta

imageU toku ove nedelje obeležen je  Dan borbe protiv karcinoma jajnika. Bolest karcinoma jajnika predstavlja najpodmukliji karcinom ženskog reproduktivnog trakta. Populacija žena koje su u najvećem riziku za oboljevanje jeste u grupi od 40 do 50 godina starosti.

Na žalost karcinom jajnika obuhvata i statiju populaciju, ali i znatno mlađe žene se suočavaju sa ovom bolešću. Na području Kolubarskog okruga prema podacima do kojih je dr Nenad Dimitrijević, specijalista ginekologije i akušerstva,  došao u stručnom radu, za poslednjih desetak godina, godišnje sa dijagnozom karcinoma jajnika otkrije se između 11 i 18 žena.
„Mi smo jedna od retkih bolnica u kojoj žene brzo dolaze na red i vrlo brzo budu operisane. Imamo dobru saradnju sa patologijom gde žene čim dobiju histopatološki nalaz budu prikazane konzilijumu. Za njih je od velike važnosti da im se što pre uključi adekvatna hemioterapija nakon operacije. Po protokolu kod takvih žena se odstranjuju oba jajnika i materica, a uzimaju se i uzorci sa svih mesta gde se makroskopski mogu pretpostaviti promene kako bi žena na osnovu tih rezultata dobila adekvatnu terapiju“, navodi dr Dimitrijević.
Dr Nenad Dimitrijević još jednom je naglasio podmuklost bolesti jer kada dođe do simptoma bolest je uznapredovala do trećeg i četvrtog stadijuma, dok se u prvom i drugom stadijumu otkriva slučajno. Ono što svaka žena može da uradi jeste da jednom godišnje obavezno uradi kolposkopski pregled i barem dva puta godišnje ultrazvučni pregled. To je jedina prevencija oboljevanja, a ako postoji cistična promena na nekom od jajnika koja stalno postoji na UZ nalazu lekar će već posumnjati da treba još nešto više da se radi od dijagnostike. Ono što treba reći jeste da je u poslednje vreme citostatska terapija toliko napredovala da već imaju pacijentkinje koje već deset godina prate nakon operacije i one su nakon teškog perioda hemioterapije sada sasvim zdrave.
Ono što predstavlja najveći problem u lečenju karcinoma jajnika jeste što ne postoji usko specifičan test koji će otkriti da je ta lokalizacija u pitanju, za razliku od karcinoma grlića materice gde postoji dobar skrining. Pravi skrining za karcinom jajnika ne postoji. Što se tiče tumor markera postojećih nijedan na žalost nije uskospecifičan i nijedan nije uspeo da postane skrining za karcinom jajnika i zato je to najpodmukliji karcinom koji žena može da ima.
„Kada otkrijemo i vidimo promene na ultrazvučnom pregledu to je već uznapredovala bolest u trećem i četvrtom stadijumu koja daje velike ciste na jajniku koje su septirane i pojavljuje se voda u stomaku. Kada otkrijemo bolest u prvom stadiju to se dešava samo slučajnim zadesnim operacijama kada uz HP nalaz otkrijemo i radimo dalju operaciju. Radi se o žlezdanom tkivu i što je zahvaćeno primitivnije tkivo to je karcinom opasniji. Za razliku od drugih karcinoma koji se šire krvnim i limfnim putem, ovaj karcinom je kontaktni i širi se dodirom što znači da zahvata sva okolna tkiva i strukture šireći se ka crevima i trbušnoj duplji. Najbolje je shvatiti koliko je opasan na primeru žena koje su završile svoj reproduktivni period da se i oni tumori koji su neodređeni tretiraju kao maligni i odstranjuju se svi organi da ne bi došlo do metastatskih promena“, navodi dr Dimitrijević, dodajući da je preporuka osim redovnih ginekoloških pregleda i poverenje žena prema svom ginekologu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.