Medicinsko selo u Leskovicama

imageRedovna aktivnost Doma zdravlja Medicinsko selo biće održana u Leskovicama 27. maja. Biće ovo prilika da meštani ovog i obližnjih sela provere svoje zdravlje i razgovaraju sa lekarima.  

 

Direktor Doma zdravlja dr Zaven Der Hazarjan, osnivač „Medicinskog sela“ prim. dr Radiša Jokić, predsednik Mesne zajednice Leskovice Mihajlo Spasić i direktorka OŠ„Miloš Marković“ Nevenka Vasić, na konferenciji za novinare najavili su još jedno Medicinsko selo. Ovoga puta lekari će posetiti Leskovice gde će tokom celodnevnog boravka omogućiti špreglede meštanima i proveru osnovnih rezultata.
Prim. dr Radiša Jokić iz Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništa bio je idejni tvorac „Medicinskog sela“ i predvodio je organizaciju ove akcije svih prethodnih godina.
– Biće mnogobrojna medicinska ekipa jer računamo na pristojan odziv, mi ćemo svakako biti spremni da pregledamo sve koji dođu. Pored lekara opšte medicine, imaćemo kardiologa, hirurga, očnog i ORL lekara, psihijatra, stomatologa, pedijatra, specijaliste koji će raditi ultrazvuk ambdomena i štitne žlezde, ekipu Hitne pomoći i dve ekipe Službe za kućnu negu i lečenje koja će obilaziti nepokretne bolesnike, Patronažnu službu koja će raditi rezzultate glikemije, holesterola i triglecerida. Ginekolog će biti smešten u ambulanti, to je veoma bitno za žene na selu koje se teško odlučuju da dođu na ginekološki pregled. Imaćemo Transfuziju Bolnice i dobrovoljno davalaštvo krvi, i oni će biti smešteni u ambulanti, a tu će biti i jedan naš lekar sa medicinskom sestrom, za svaki slučaj. Očekumo ukupno oko 60 „belih mantila“, od čega će više od trećine biti lekari. Pozivam žitelje da iskoriste priliku da se pregledaju.
 Akcija traje od 8 do 13 sati, odnosno dok se ne završi. Biće pregledani i i oni koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu, a poželjno je poneti neki lični dokument zbog evidencije. Prošle godine Medicinsko selo je održano u Valjevskoj Кamenici, naredno će biti održano 25. juna u Brankovini. Zdravstvene ekipe, inače, rade preventivne preglede i na brojnim manifestacijama u većim selima, kao što su Кupinijada, Dan maline, Petrovdanski dani itd. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.