Jedna plata samo za maturanta

imageValjevske sale restorana su već rezervisane za proslave mature. U tankom kućnom budžetu  matura je ozbiljna i prilično visoka stavka. Za proslavu i toaletu potrebno i do 500 evra.

Nekih velikih razlika u osdnosu na prethodne godine kad asu proslave mature u valjevu u pitanju i nema. Podrazumevajući izdaci odnose se na samu cenu proslave i toaletu kako za devojčice tako i za dečake.
Dok beogradski maturanti uglavnom biraju Kristalnu dvoranu u Hajatu   ili Kraun plazu u Valjevu neko će reći i na svu sreću ,nema tako skupih dvorana niti večera pa se cena kreće od 1800 do blizu tri hiljade dinara u zavisnosti šta se želi za matursko veče. U blagoj prednosti stim u vezi su roditelji maturanata osnovnih škola koji nemaju mogućnost da maturu proslave u restoranu već se proslava ograničava na prostore u samim školama.Ipak, osnovci su tu razliku nadoknadili sa druge strane proslavom drugarske večeri koju samostalno organizuju u nekom od kafića, a za šta su ponovo potrebna sredstva.    
Maturske večeri u Valjevu odavno nisu neozbiljna priča sudeći po garderobi i onome što se traži. Devojčice se uglavnom odlučuju za haljine , a u šoping se sve češće ide put Beograda jer u Valjevu nema posebno veliki izbor svečanih toaleta niti posebno specijalizovanih trgovina. U modi su i dalje šljokice, til i neizostavna svila, a mnogi modeli od osnovnoškolskih maturantkinja čine u izgledu značajno starije osobe. Ipak sagledano u novcu za haljinu će najveći broj maturantkinja  izdvojiti od 50 do 500 evra u skladu sa moguićnostima. Obuća koja podrazumeva visoke potpetice cifru toalete povećava do 100 evra. Usluge frizera kozmetičara, pedikira, šminkera takodje iznos podižu za još minimum 50 evra .
Pronaći termin u frizerskom ili kozmetičarskom salonu podjednako je nemoguće jer najnovija informacija glasi da i dečaci ništa manje od devojčica posećuju salone za ulepšavanje.
Muška toaleta prošle godine uglavnom se sastojala u najvećem broju od posebnih pantalona , različitog sakoa i odgovrajuće košulje pa se cena svega kreće i preko 200 evra računajući i obuću.
U trenutku kada prosečna zarada u Valjevu ne dostiže ni 40 000 dinara  izdvajanje u visini od 300 evra za maturanta praktično znači pun iznos  mesečne zarade pa će kažu brojni roditelji , računi morati malo da sačekaju ,a bake i deke revnosno potpisuju čekove kojima će matura biti otplaćena do kraja godine.
Beogradski maturanti, sve je češća slika, za odlazak na maturu poslednjih godina iznajmljuju skupe automobile i limuzine, a u Valjevu kažu,  takve navike za sada nema pa se za volanom uglavnom nadje neko od roditelja.
Sve u svemu sudeći po novim  trendovima šnajderke i mamin ormar otišli su u zaborav, a današnji maturanti nemaju mnogo razumevanja za kreativnost ili štednju. Fotografije koje beleže svečani momenat pokazuju iste stilove i varijacije boja u praktično istim modelima, a takvo stanje praktično je rezultat potrebe i uvreženog mišljenja mladih da se trendovi moraju ispratiti. Visoki izdaci za mature ostaće zabeleženi samo na taj način i bitni nekom samo u tom trenutku , već svih kasnijih godina pogled na istu fotografiju značiće nešto sasvim drugo ,ono što zapravo i jeste, prijateljstvo, radost i pre svega mladost. A ni jedno ni drugo ni tereće nemaju cenu.

S.V.         

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.