Uspešno savladana zimska sezona

imageIako se sezona grejanja zvanično završava 15. aprila u Toplani kažu da će grejanje potrajati i pet dana duže od zvaničnog datuma zbog najavljenih hladnih dana. Ove sezone Toplana je potrrošila 35% više mazuta kako bi omogućili redovno i stabilno snabdevanje toplotnom energijom.

Meteorolozi za dane do 2o aprila najavljuju nešto niže temperature pa i da će živa na termometru padati i ispod 12 stepeni. Zbog ovako najavljenih vremenskih prilika direktor Toplane Zoran Stepanović kaže da će rad Toplane biti nastavljen i stanovi grejani i par dana duže nakon isteka regularnog zakonskog roka. „ nećemo po najavi za sada moći da prekinemo sezonu 15. aprila . Ova cela sezona bila je daleko hladnija od prethodnih godina i u ovoj sezoni potrošili smo 35% mazuta više nego prethodne godine. Tu su dve činjenice uticale i to da imamo sada 11% više površine za grejanje i da smo u ovoj sezoni imali izuzetno niske temperature. Prosečna dnevna temperatura u januaru kretala se oko -5 stepeni i januar je bio najhladniji u poslednjih 70 godina. Manje ekstreman je bio decembar ali verlo hladan mesec , a samu sezonu počeli smo ranije već 5. oktobra“, navodi Stepanović.

Stabilno funkcionisanje s obzirom na povećanu potrošnju mazuta za 35% omogućeno je nabavkom mazuta i plaćanjem u avansu.“ Mi smo time postigli nižu cenu od one koju bismo imali da smo kao i do sada vršili nabavku mazuta sa plaćanjem u roku od 60 dana. Ta ušteda je izmedju 7,5 i 8,5 dinara po kilogramu u avansu. Ako pet miliona kilograma pomnožite sa ovim ciframa znači pričamo o 40 miliona ostvarene uštede na ovaj način. I tako smo nadoknadili tih 35% veće potrošnje“ , kaže Stepanović.
Direktor Toplane podseća da je cena mazuta u stalnom rastu , a da je naplata značajno poboljšana u odnosu na prošlu godinu. „ Smatram da poboljšana naplata jeste posledica značajno poboljšanog grejjanjja koje smo obezbedili u ovoj sezoni. Trudili smo se da svaku prijavljenu nepravilnost otklanjamo odmah po prijjavi i sve zajedno dalo je dobar rezultat naplate, a tu su naravno i pogodnosti u smislu rokova plaćanja koje dajemo“, kaže Stepanović.

Do Nove godine važio je popust od 5% za sve koji plate do 26. u mesecu dok je od januara ove godine uveden popust od 8% za plaćanje do 15. u mesecu dok je istovremeno zadržan popust za sve one koji grejanje plate izmedju 15. i 26. u mesecu od 5%.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.