U Valjevu zvoni za kraj bahatosti

imageSlučaj samoinicijativnih radova u Petnici otvorio je kao temu  niz drugih sličnih problema. „ Ako se već jednom ne uozbiljimo i ne počnemo da radimo onako kako treba i u skladu sa zakonom onda je uzaludno bilo šta što mi kao grad radimo i gradimo“, tvrdi zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Nelegalna gradnja, bašte bez dozvole, uništavanje priobalja zaštićenog prirodnog dobra, radovi u forlandu reke, uzurpacija javne površine, kopanje ,prekopavanje i slično postali su realnost u Gradu Valjevu. Bahatostima naizgled nikad kraja. Dok se sjedne strane pojedini gradjani ponašaju i kao nosioci ideja kako da grad izgleda lepše, bolje i funkcionalnije , drugi ga samovoljom ruže i uništavaju.

„Ukoliko se i dalje budemo ponašali kao „francuske sobarice“ ništa nećemo moći da uradimo. Jer evo pre neki dan smo dobili potpuno mimo zakona u Ulici Jovana Dučića javnu prodaju automobila.A o čemu se radi? Postoji odluka da se na tom mestu ukloni nelegalna perionica i umesto da to bude sprovedeno mi sada imamo situaciju da je čovek uzurpirao trotoar, poredjao vozila napisao „na prodaju“ i tako to kod nas funkcioniše. Eto auto pijace na trotoaru. Prodaja na javnoj parceli“, navodi jedan od primera bahatosti gradjana zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Na pitanje Vamedie kako se grad zapravo bori protiv takvih pojava Jeremić kaže:“Nikako, izgleda ne možemo da se borimo, videli ste šta se desilo kada smo ukazali na nelegalnu gradnju na reci Gradac. Odmah je rečeno da mi nekoga ugrožavamo, pa se pominju interesi , babe, dede, tajkuni i ostale budalaštine. A poenta je prosta . Da li je to po Zakonu? Nije . Pa kakvi interesi onda?“

Vamedia je već izveštavala o slučajevima nelegalne gradnje u zaštićenom toku reke Gradac i brojnim kafićima koji su ovog proleća “nikli kao pečurke posle kiše“ dok grad uporno govori o legalizaciji,  zakonu i uredjenju.  U slučaju reke Gradac Jeremić navodi da postoji nekoliko otežavajućih okolnosti , ali kaže i da veruje da problemi mogu biti rešeni ukoliko njihovo rešavanje već jednom bude započeto.

„Zakoni su ponekad komplikovani i ima i preplitanja nadležnosti i problema sa kadrom u našoj inspekcijjskoj službi. Kod reke Gradac nadležno je Ekološko društvo, oni su to preuzeli i nadležni su. Mi smo započeli i razgovore sa njima , ispitujemo i pravnu mogućnost da jedno javno preduzeće zadužimo takodje za taj posao zaštite. Ovako, kako je do sada radjeno pa se dvadeset godina čeka rešenje, ništa se ne postiže. Zato smo oformili i Radnu grupu za reku Gradac. Mi moramo te probleme da rešavamo već jednom. Jer ako to ne počnemo sada Gradac će biti potpuno upropašćena celina. To više tako neće moći i neko mora da preuzme odgovornost za sve što se radi u ovom gradu , a protivzakonito je“, zaključuje Jeremić.

S.V.  

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.