Otvorena najveća Ljubina izložba

imageU Modernoj galeriji danas je svečano otvorena do sada najveća izložba slika prošle godine preminulog akademika Ljube Popovića, osnivača Moderne galerije.

Nakon što je direktor galerije Vojislav Jovanović posetioce upoznao sa sadržajem izložbe na kojoj su postavljena 49 dela slavnog slikara, od kojih se neka prvi put nalaze pred javnosti, izložbu je otvorio Milorad Vučelić, kako je rečeno, „jedan od Ljubinih prijatelja koji rad Moderne galerije prati od početka“. Vučelić je istakao da „visoko ceni Ljubino slikarstvo“, te da je obožavao da ga sluša, a sa njim je delio interesovanja za književnost, film i sport, posebno za Partizan, čiji je Ljuba bio vatreni navijač.
Otvaranju izložbe, uz mnoge poznate ličnosti iz sveta društvenog, političkog, kulturnog i umetničkog života, prisustvovala je i najstarija Popovićeva ćerka Andrijanu, a među gostima viđeni su i visoki funkcioner SPS Branko Ružić i bivši ministar kulture Bratislav Petković.
Ljubine slike u Modernoj galeriji raspoređene su po segmentima kako su nastajale, tako da je prva „soba“ galerije posvećena delima iz 70-tih i 80-tih godina, druga obuhvata sledeće dve dekade, treća slike nastale nakon 2000. godine, dok su u biblioteci galerije izloženi manji formati. Među slikama ima dela nastalih pre 20 godina koja su tek sada izrolana i stavljena na ram, kao i slika koje su se nalazile u domovima Ljubinih prijatelja i nikada pre nisu iznošene iz njih.
Izložba, svojevrsni omaž Ljubi Popoviću, biće otvorena u naredna dva meseca.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.