Nekom majka nekom maćeha

imageIako odavno niko ne broji koliko je mladih u proteklim godinama učestvovalo u radu Kulturno umetničkih društava koje postoje u Valjevu , svi se slažu da se radi o hiljadama. Brojna KUD-va koja rado gledamo na svim gradskim manifestacijama u Valjevu muku muče sa finansiranjem . Izuzetak je Abrašević koji ima povlašćen status.

KUD-ovi u Valjevu ove godine projektno dele 1,5 miliona dinara ,a sredstva će trošiti više od hiljadu dece trenutno angažovanih u njihovom radu. Kako su sredstva koja grad opredeljuje projektna to znači da će sva društva bez obzira na opredeljeni iznos sredstva morati ciljano da utroše. U vremenu krize problem je kako kažu u ubiranju članarine jer roditelji nemaju dovoljno novca. „ Mi nikoga nismo isključili nikada zbog neplaćanja. Kako bismo detetu koje voli folklor mogli reći nemoj doći , nisi platio? To je nemoguće”, stav je većine društava , a u Valjevu ih ima šest ne računajući Abrašević koji ima i posebno finansiranje iz gradskog budžeta. Ove godine grad je Abraševiću opredelio 2,3 miliona dinara za funkcionisanje, što realno po mišljenju ostalih pokriva troškove i ostavlja prostor za nepredovanje. S druge strane dok ostali traže prostor za vežbanje i rad Abrašević koristi resurse Centra za kulturu.
Naime, Abrašević na osnovu odluke SO Valjevo, sada gradske Skupštine i Sporazuma potpisanog sa sadašnjim Centrom za kulturu ima pravo korišćenja 682 kvadrata Centra za kulturu. Reč je o : Sali za probe folklornog ansambla, garderobi za presvlačenje folklornih ansambala, Sali za probe hora, Sali za probe muzičkih sekcija , dramskoj Sali, prostoru za pripremu i rad umetničkih rukovodilaca , kancelariji za rad sekretara i sastanke Upravnog odbora.
Ako bismo realno sagledali ovu kvadraturu , jasno je da Abrašević zapravo ima pravo korišćenja svega čime raspolaže Centar za kulturu plus prostor kafića koji Abrašević izdaje u samoj zgradi Centra sa pripadajućom terasom.
Da li bi i ostala KUD-va mogla imati sve sekcije koje ima Abrašević da na raspolaganju imaju 2,3 miliona godišnje, prostor bez naknade, kafić za izdavanje?
Vlasnici ostalih društava na ovo pitanje odgovaraju u glas potvrdno.
Sporazum sa Gradom napravljen je svojevremeno na osnovu istorije postojanja Abraševića , a koje datira još iz vremena kada privatna vlasništva nisu bila moguća. Spornim pitanjima nije tu kraj pa se odavno bez odgovora ostavlja pitanje može li Abrašević na osnovu postojećeg sporazuma izdavati trećem licu prostor i od toga ubirati sredstva. To praktično znači da ako je moguće svi oni koji su po bilo kom osnovu od grada dobili prostor na korišćenje mogu zatražiti pravo da isti izdaju trećem licu i praktično ubiraju prihode od rente. Da li i ostali korisnici gradskog prostora mogu da se u istom bave delatnošću za koju nisu registrovani?
Sportski klubovi u Valjevu koriste iste resurse , terene i hale, ali ako biste poželeli da u prostoru Centra za kulturu organizujete probe morali biste biti odbijeni jer je prostor već zauzet, a niko drugi nema pravo korišćenja.
Iako se mnogi slažu da je priča poprilično nepravedna niko je godinama ne menja .
Grad ima nameru da osnuje pozorište . Za rad pozorišta biće potreban prostor , ali i finansije pa je možda ovo vreme prilika za nove ugovore i sporazume. Pa na kraju i za ravnomernije finansiranje kako bi svi bili u bar približnom , ako ne istom položaju.
Izvor vamedie navodi da će u slučaju ozbiljnog pokretanja pozorišta to isto pozorište ukoliko sve ostane kao do sada morati da traži prostor od Abraševića , a ne od Centra za kulturu.
Na sednici Veća , Vamedia nezvanično saznaje da je smenjen dosadašnji sekretar društva Branko Antonić, a na njegovo mesto postavljena Milena Urošević, umetnički rukovodilac orkestra . Ipak zvanična informacija iz Abraševića , odnosno Upravnog odbora Abraševića koji i odlučuje o sekretaru , još uvek nije stigla.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.