Književno veče sa Vladom Arsićem

imageU Muzeju zavičajnih pisaca održana je promocija knjige „Noć  arhangela“, pisca Vlade Arsića. Priča o dobru i zlu  zajedno sa istorijskim činjenicama u ovoj knjizi bacaju posebno svetlo na dogadjaje vezane za ubistvo Karadjordja.

Vlada Arsić, pisac koji je već naučio svoju čitalačku publiku da u svakoj njegovoj knjizi prepozna istinu i istoriju još jedenom je privukao pažnju javnosti knjigom „Noć arhangela“, otkrivajući malo poznate činjenice vezane za ubistvo Karadjordja . Sudbina Karadjordjevog ubice i nasledje ispaštanja zbog zlog čina nisu nikada do sada bili tema javnosti. „ Postoji ta malo poznata priča o Nikoli Novakoviću  koji je bio izvršitelj Karadjordjevog smaknuća . On je po tim predanjima za učinjeno dobio dvge čizme zlata i odselio se iz svog sela. Ali ta priča o njegovoj porodici pa i njegovoj sudbini pomalo je i jeziva , ali i ohrabrujuća. Naime , po tim predanjima njega nakon učinjenog zemlja nije htela pa je jašući konja upao u reku , ali kažu, ni voda ga nije htela pa ga je matica odnela do vodeničnog točka i tu samlela. Takva sudbina sigurno je zastrašujuća , ali narod koji je prenosio ovu priču verujem da je više verovao u drugu stranu , a to je da nijedno zlo ne može proći nekažnjeno“, kaže Arsić.
Na održanoj promociji knjige prisutni su vodili i diskusiju o tome da li je knjiga istorijska ili je pak književno delo roman.
„Brojne činjenice i datumi svakako su tačni i ja sam vodio ozbiljan istraživači rad za ovu knjigu. Ali knjiga nije istoriografska , nije ta vrsta literature ,nije udžbenik , knjiga je priča sa primesama istorije. Ja sam želeo da bude bliska i razumljiva čitaocu koji ne želi samo puke činjenice“, kaže Arsić.

image Ozbiljna istorijska drama u ovoj knizi čitaoca praktično vodi kroz vekove srpske istorije povezujući sadašnje i prošle dogadjaje na zanimljiv način. Arsićeva pretpostavka te povezanosti u dobrom delu je priča o uzroku i posledici.
Vlada Arsić rođen je u Beogradu, 1963. godine. Dugogodišnji je urednik i novinar u brojnim listovima i časopisima, a do sada je objavio više romana od kojih je jedan posebno Valjevcima značajan „Kad zvona zaneme“, jer govori o Valjevu i Valjevskoj bolnici u Prvom svetskom ratu.

S.V

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.