Treća povlenska sremušijada

image Meštani povlenskog sela Donji Taor, u čijem se ataru nalazi izuzetna prirodna atrakcija Taorska vrela, osnovali su Udruženje „Zaštita prirode Donji Taor“ i pre par godina pokrenuli turističku manifestaciju „Povlenska Sremušijada“zasnovanu na vrednostima ove čudesne samonikle biljke i njenom izobilju na Povlenu.Ove godine, 13.maja u selu Donji Taor.

Čućemo priču o Sremušu književnika Radovana Belog Markovića, etnolog Dragomir Antonić predstaviće Kuvar jela od sremuša, vešti kuvari takmičiće se u spremanju jela od sremuša, koje će ocenjivati žiri kojem predsedava Vitez kulinarstva Milijan Stojanić.
Održaće se savetovanje stručnjaka o značaju sremuša za ishranu i zdravlje,
Udruženje se bavi i zaštitom Taorskih vrela, obnavljanjem vodenica na njima i turističkom valorizacijom planine Povlen.
Povlen je najveća i najviša planina (Mali Povlen 1347m.n.v.) na planinskom vencu Avala – Gučevo. Lepa i misteriozna sa svojim prirodnim retkostima i legendama. Od one o Alki za koju je Noje vezivao barku, preko morske obale, nalazišta fosila morskih puževa, do čuvenih Povlenksih kugli, izvora Skrapeža, vodenice najčuvenijeg srpskog vampira Save Savanovića i beloglavih supova koji kruže nad njima.
Namera je da se Donji Taor sa Taorskim vrelima oslobodi od plastičnih kesa, da se u njemu koriste samo biorazgradivi materijali i da su uredi odnošenje komunalnog otpada.

Organizator: Udruženje „Zaštita prirode Donji Taor“.
Suorganizatori: Turistička organizacija Valjevo, Klub„Ars Nova“,
Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.