Sve ulice iz programa se moraju prati

imageZa potrebe pranja i čišćenja ulica JKP Vidrak planira kupovinu cisterne za pranje i manjih čistača. U ovom preduzeću očekuju da će vrlo brzo uz pomoć grada bubar i pumpa na reci Gradac odakle se uzima voda za pranje ulica, ponovo biti u funkciji.

JKP Vidrak trenutno raspolaže sa tri cisterne za pranje ulica koje su vrlo stare. „ Mi imamo tri te cisterne stare 30 godina. Zašto se ta oprema nije nabaljala u nekim proteklim godinamaja to zaista ne znam, ali evo došli smo u situaciju da moramo stalno nešto da popravljamo i slično. Nama je u planu i programu za ovu godinu nabavka jedne cisterne i nabavka čistilice.Mi imamo jednu čistilicu što je za grad sa ovoliko stanovnika ne nedovoljno nego ispod svakog minimuma“,kaže direktor Vidrka Sladjana Marković.
Po proračunima za grad veličine Valjeva neophodno je imati najmanje tri čistilice, a kako Markovićeva kaže jedna jedina koju Vidrak ima trenutno je u kvaru.
„ Postoje nove moderne tehnologije pa i čistilice koje mogu da se kreću i po behatonu , manjim i užim ulicama . Njihova cena nije mnogo ni visoka i u narendom periodu moramo planirati nabavku i tih manjih čistilica.Time se smanjuje i broj radne snage jer jedan čovek na tojj čistilici menja deset čistača. Tada možemo da napravimo preraspodelu radnih mesta i da premestimo ljude tamo gde nedostaje radne snage , agde mašine taj posao ne mogu da rade“, objašnjava Markovićeva.
Odlukom grada ulice se peru noću na temperaturi isključivo preko pet stepeni u toku noći , pa praktično sezona pranja ulica počinje tek sa dolaskom proleća. Ove godine pranje ulica započeto je i ranije. Po njenim rečima na njeno insistiranje i odluku u ovoj godini prvi put se peru neke ulice koje su u programu , a nisu u centru grada , a do sada nikada nisu prane. „Posle ove zime gde je bačeno dosta rizle , soli , pojačali smo pranje . Postoji plan ulica koje se peru , ali jednostavno to nikada nije radjeno tako da sve te ulice budu zaista i oprane , uglavnom se uvek sve završavalo na centru grada. Ja sam i prilikom dolaska u Vidrak pitala zašto je to tako, a ko je ulica u programu poslovanja.? Nisam dobila odgovor i zato je doneta odluka da sve ulice moraju iz programa biti oprane, što se i radi“, kaže Markovićeva.

image Još u vreme poplava bunar i pumpe na reci Gradac odakle je Vidrak uzimao tehničku vodu za pranje ulica su poplavljene i od tada traje pokušaj da se sve vrati u ponovnu funkciju. Markovićeva kaže da je sa odeljenjjem za gradjevinsko zemljište i infrastrukturu postignut dogovor da se pumpa konačno osposobi. „nadam se da ćemo od Srbija voda dobiti potrebnu saglasnost za vraćanje u prvobitno stanje , a što se tiče radova potrebna je samo jedna gradjevinska mašina da to raskloni , a mi ćemo onaj deo koji je do nas, znači sam bunar, očistiti od mulja. I to planiramo da rešimo vrlo brzo , a na gradu je da nam tu pomognu. Sada uzimamo vodu od vatrogasaca“, kaže Markovićeva.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.