Prvi Sabor boraca

      Нема коментара на Prvi Sabor boraca

imageDana 19.03.2017 godine u 18 časova održao sa prvi put Sabor boraca u Srbiji.Prisutni bili potpredsednik Vlade RS Nebojša Stefanović, ministar za boračka pitanja Aleksandar Vulin, državni sekretar za boračka pitanja Dragan Popović i državni sekretar ministarstva rada Negovan Stanković, visoki predstavnici vojske i policije i preko 2500 boraca, porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida.

Pred prepunom salom govorili su:
1.Dejan Marijanović, Beograd, predsednik udruženja SABOR,
2.Bradić Ljubomir, Valjevo, predsednik Ubr od 1990 god grada Valjeva,
3.Dušan Cukić, Beograd, predsednik SUBNORA Srbije,
4.Danijela Kalanj, Beograd, dete palog borca,
5.Potpredsednik Vlade RS Nebojša Stefanović

„Nama srpskom narodu nikada ne treba veće jedinstvo nego danas u očuvanju interesa srpskog naroda i ostalih naroda koji žive u našoj jedinoj državi srbiji, ne treba da se stidimo svih ratova koji su vođeni na prostorima bivše jugoslavije i republike srbije jer oni su uvek bili oslobodilački, a ne okupatorski i genocidni.
Citiraću reči Svetog vladike Nikolaja:
,,Ako putnici znaju, recimo, koliko je kamenova u kaldrmi puta i koliko je zrna peska pod kaldrmom i ako znaju imena svog drveća i svih travki što rastu pokraj puta – šta im pomaže sve to znanje ako ne znaju gde je put počeo i gde će završiti i odakle su pošli i kuda idu“
Srbi i svi narodi u srbiji znaju šta je njihova zemlja, gde su granice naše države, kako ćemo završiti i kojim ćemo putem poći jer to nam govori naša istorija i zbog toga što znamo šta hoćemo pale su mnoge velike imperije kroz vekove, a mi smo iz svih tih prokletih ratova izašli kao pobednici zato i jeste današnja poruka da nikome ne sme da padne na pamet da je jači od države srbije i srpskog naroda jer mi tuđe nećemo, a svoje nećemo dati nikada!
Gospodine potpredsedniče vlade Republike Srbije Nebojša Stefanoviću, predstavnici Vlade Republike Srbije, ministre Aleksandre Vulin počastvovani smo vašim prisustvom kao predstavnika Vlade Republike Srbije, danas i u ovom trenutku pružili ste nam prvi put u istoriji srbije šansu da se konačno čuje i naš glas.
pohvaljujemo rad ministarstva za boračka pitanja, državnog sekretara dragana popovića i ministra aleksandra vulina u ostvarivanju naših boračkih prava i poboljšanju položaja boraca, ratnih vojnih invalida, porodica palih boraca, civilnih invalida rata i mirnodopskih ratnih vojnih invalida kao i na negovanju tradicija oslobodilačkih ratova srbije, na naše borbe i pobede, stradanja srpskog naroda i na naše poginule drugove, naše heroje, njihove i naše zajedničke bitke.

Mnogo je toga urađeno i ministarstvo za boračka pitanja na čelu sa vama do sada je najviše uradilo za boračku populaciju, ali mi i ja želimo da nastavite sa takvim radom i borbom za naša prava.
Grad Valjevo i ministarstvo za boračka pitanja treba da budu recept ostalim gradovima kako se radi na poboljšanju položaja boračke populacije, a u vreme današnje svetske ekonomske krize i to treba da bude vaša i naša zejednička buduća borba za sve nas, a u koju nesumnjamo!
Kod nas postoji svojevrstan apsurd da mi borci ne smemo da kažemo šta mislimo, a mislimo kao i svi ostali da bude više, stalno bolje i uvek brže!
Moram da kažem jednu istinu dani poraza se teže zaboravljaju nego dani pobede i to važi i kod nas boraca, a i u svakodnevnom životu……..
Naš interes je da nastavimo i dalje sa dobrom saradnjom, poštovanjem nas i naših poginulih drugova, naših heroja kao i ostvarivanje naših novih prava sa ministarstvom za boračka pitanja i ministrom aleksandrom vulinom, a što je dokaz i današnje prisustvo potpredsednika vlade, ministra i predstavnika Vlade Republike Srbije.
Dobro sam odmerio sve što sam izgovorio danas, i uvek to radim samo u interesu svih nas i znam da će ovaj moj govor koji nije politički, kritikovati oni koji nas nisu videli godinama, koji su nas progonili i koji su nam uskraćivali mnoga prava.
Boračka populacija dobro pamti i uvek vrati jer smo svi mi prošli golgotu ovozemaljskog života!
Borci Valjeva i Kolubarskog okruga uvek će stati na stranu onih koji se bore za jedinstvo u očuvanju bezbednosti Srbije!
Do zajedničke pobede u ostvarivanju naših prava, posebno donošenje novog zakona o borcu, zajedno sa našim ministrom za boračka prava, živela Srbija, živela boračka populacija, živeo narod Republike Srbije, a sve u svrhu boljeg života svih nas!

Slava poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima, a našim herojima u našoj državi Srbiji!“
Ljubomir Bradić

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.