Državni sekretar u poseti Opštoj bolnici

imagePovodom instalacije novog skenera, Opštu bolnicu u Valjevu posetio je državni sekretar u ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko. Skener će za pacijente bolnice početi da radi za nedelju , a za sve ostale pacijente za dve nedelje .

U Opštu bolnicu u Valjevu posle dvogodišnje pauze u radu stigao je potpuno nov skener aparat vredan 45 miliona dinara, marke Toshiba. Novi skener obezbedilo je ministarstvo zdravlja. „Mi želimo još da unapredjujemo nivo usluga. Naša ulaganja su u tom smislu 130 misliona dinara. Novi CT aparat omogućiće ovu uslugu ne samo onima koji žive u Valjevu već u celom regionu. Sa ovim novim aparatima smanjen je nivo zračenja. Naša ulaganja se odnose i na Centar VTO u Valjevu koji ima preko 200 uspešnih trudnoća. Vajevo ima i angio salu koju nemaju svi u Srbiji. To je jako važno ako znamo da se u roku od sat vremena , tzv zlatni sat može nekom spasiti život . Kadar postoji i mora postojati i ulaganje i u nove dijagnostičke procedure“, rekao je posetivši Opštu bolnicu u Valjevu državni sekretar u ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko.
Ministartsvo će finansirati i rad ambulante u Divcima , obezbedjenjem lekara i izgradnjom stambenog objekta za istog. „ Ulažemo stalno u Opštu bolnicu ovde počev od renoviranja, sanacije mokrih čvorova , nećemo stati na ulaganju u angio salu i to iziskuje troškove u smislu održavanja aparata. Ovaj CT aparat ima jednu radnu stanicu , a imate dosta radiologa tako da s obzirom na brzinu kojom ovaj aparat radi oni mogu brzo zauzeti tu jednu radnu stanicu pa treba razmišljati da u skoroj budućnosti budu instalirane dve radne stanice“, rekao je džavni sekretar.
Na opredeljenim sredstvima za novi skener zahvalio se direktor Opšte bolnice dr Zoran Djurić . „ Ovaj aparat će vrlo brzo biti u funkciji , čim se završi neophodna obuka lekara , očekivanja su da će za nedelju dana već moći da ga koriste najpre pacijenti Bolnice , a za dve nedelje i ostali gradjani. Zahvalio bih se ministarstvu i na još jednom izdvajanju od pre par dana, naime u vrednosti od pet miliona dinara dobili smo novi anesteziološki aparat i dva monitora za praćenje u vrednosti od 2 miliona dinara , dakle ulaganje od 7 miliona dinara“, rekao je Djurić.
Djurić kaže da Opšta bolnica trenutno dobro stoji sa aparatima, a tokom prepodneva stigao je još jedan prenosni ultrazvuk koji će biti stacioniran u jedinici intenzivne nege . „Magnet, mamograf, angio sala , sve je u funkciji. Svaki aparat mora imati servisiranje tako da za naš magnet dolazi servis hladne glave i servis za cev u angio Sali. Mi ćemo aplicirati kod ministarstva zdravlja za sredstva za servisiranje kad dodje vreme za to. A aplicirali smo i za jedan novi rendgen aparat“, rekao je Djurić.

image Načelnica službe radiologije dr Jasmina Kovačević kaže da ne očekuje nikakve posebne gužve niti liste čekanja za snimanje na skeneru te i da će kako bi liste čekanja bile izbegnute biti korišćen IZIS program pa će pacjenti preko portala Moj doktor moći vrlo brzo da zakažu potrebna snimanja. „ Počinjemo sa probnim radom kada se urade merenja što je zakonska obaveza. Edukacija lekara je potrebna jer smo ranije imali Simensov aparat ,a sada je u pitanju Tošiba pa je način rukovanja različit. Ranije smo imali problem sa gojaznim pacijentima jer radni sto nije mogao da primi veću težinu od 120kg , a sada ovaj novi može da primi pacijenta teškog do 200 kg. Otvor , prostor kroz koji se prolazi je veliki tako da niko zbog svoje konstitucije neće imati problem da uradi snimanje. Aparat smanjuje dozu zračenja za pacijente i količinu kontrasta koja sada ide od 30 do 50 , a ranije se išlo i do 100 kada je kontrast u pitanju. Savremen aparat zaista“, rekla je Kovačević dodajući da Bolnica iam 10 radiologa stim da ne rade svi na skeneru.

Valja napomenuti da je procedura nabavke novog skenera započeta u vreme mandata prethodnog direktora dr Dobrivoja Grujičića, koji je danas takođe prisustvovao poseti državnog sekretara Ministarstva zdravlja.
Primopredaji aparata prisustvovao je i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović koji se u ime grada zahvalio ministarstvu i rekao da će grad sa svoje strane učiniti sve da unapredi zdravstvene usluge pre svega u primarnom nivou zdravstvene zaštite s obzirom da je Dom zdravlja u nadležnosti grada. „ Kao lekar znam šta znači skener pogotovo za nas lekare sekundarne zdravstvene zaštite i u smislu dijagnostike i u smislu onkoloških pacijenata . Na žalost vidimo da se procenat maligniteta u domenu ginekologije povećava . Učinićemo sve da pomognemo Bolnicu koja pokriva veliki region. Imaćemo investiciju u ambulanti u Divcima i tu ćemo pomoći. Posebno treba pomenuti VTO Centar koji je pandan i Frontu i Višegradskoj sa odličnim rezultatima i jednim lekarom subspecijalistom steriliteta i grad takodje učestvuje finansijski u radu pomenutog Centra“, rekao je Gvozdenović.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.