Da unapredimo svoje znanje iz oblasti IT tehnologija

imageU Valjevu bi uskoro trebalo da počne sa radom Start IT centar . U okviru ovog projekta Valjevci će dobiti priliku da besplatno uz obuku stručnih lica unaprede postojeće znanje, ali i nauče nešto novo u svetu IT tehnologija.

Možda je manje poznato , ali ostaje kao činjenica da je prosečna plata programera u Srbiji 1250 evra. Ovaj podatak je utoliko nteresantniji jer više od polovine programera u Srbiji nema diplomu nikakvog tehničkog fakulteta, a razlika u plati od onih koji imaju je skoro nepostojeća. Samo 11% programerske populacije su žene.
Udruženje SEE ICT vidi formiranje lokalnih tehnoloških zajednica, i njihove nacionalne mreže, kao mehanizam kojim može da se aktivno deluje u odnosu na opisane probleme, zbog čega je i sa partnerskim udruženjem iRevolucija iz Valjeva pokrenuo projekat otvaranja Startit centra.
IT oblast se svakodnevno razvija i sa njom se otvaraju mogućnosti novih radnih mesta. Istraživanja pokazuju da bi do 2020. godine u Srbiji moglo biti otvoreno od 50.000 do 100.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti. Trenutna potražnja je oko 30.000 radnih mesta, dok se godišnje obrazuje tek 1.000 do 1.500 IT stručnjaka, govore neki podaci.
Model koji se pokazao kao uspešan u Beogradu, ovim projektom će se, u adekvatno modifikovanom obliku, replikovati u još 6 gradova Srbije: Inđija, Vršac, Zrenjanin, Novi Sad, Majdanpek, Valjevo. Zajedno sa prvom nastalom LTC u Beogradu, novoformirane LTC će formirati nacionalnu mrežu, koja će pored mehanizama za održivost imati i stratešku orijentaciju ka širenju na celokupnu teritoriju Republike Srbije, kao i definisane akcione korake u tom pravcu.

Ključni akteri na lokalnom nivou iz korporativnog sektora, startap ekosistema, lokalnih institucija, obrazovnog sistema i građanskog društva, nezaposleni, deca osnovnoškolskog uzrasta. Jednom rečju svi stanovnici Valjeva i okoline zainteresovani za edukaciju, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u cilju aktivnog uključivanja u IT industriju, informisanje o mogućnostima koje IKT pružaju za zapošljavanje i počinjanje sopstvenog biznisa.
Pored sticanja osnovnih znanja koja mogu koristiti svakom dva kursa će biti organizovana za pravljenje sajtova za nezaposlene I pravljenje igara za decu.
Vrlo malo je poznato, ali u Valjevu postoje private male firme koje se bave proizvodnjom I prodajom igara na svetskom tržištu.
Sa stečenim znanjima mnogo se lakše dolazi do posla , kažu ljudi iz Startita, a ako se uzme u obzir da nijedno školsko obrazovanje ne pokriva praktičnu obuku u oblasti IT tehnologija , očekivanja su da će zainteresovanost za projekat koji će biti realizovan u Valjevu bude veliko.
Trenutno je u toku uredjenje prostora u kom će biti instaliran Centar , a o tačnom datumu početka rada I načinu prjavljivanja javnost će btiti obaveštena naknadno.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.