Na pijaci sve za Božić I Badnji dan

imageNa valjevskim ulicama I pijacama već nekoliko dana traje prodaja badnjka I žita , svega onog što je neophodno za proslavu Badnjeg dana I Božića.

Prema hrišćanskoj tradiciji, običaj sečenja badnjaka se vezuje za to što su vitlejemski pastiri, na znak Zvezde da se rodio Hristos Spasitelj, nasekli granja i poneli ga u pećinu da nalože vatru i ogreju Hrista i njegovu majku. Badnjak, dakle, predstavlja ono drvo koje je Josif založio u hladnoj pećini, kada se Hristos rodio.

Badnjak je u Valjevu u zavisnosti od veličine moguće pazariti od 100 do 200 dinara . istovremeno grančica badnjaka sastavni je deo brojnih ikebana I aranžmana koji se prodaju po ceni od 100 do 300 dinara . Običaj nalaže da se uz badnjak mora imati I žito, slama , drenova grančica . Sve ove potrepštine moguće je pazariti danas u Valjevu.

image

Na pijaci je moguće za Badnji dan pazariti I pasulj po ceni od 300 dinara za kilogram , jabuke 50 dinara po kilogramu, rotkvu 70 dinara za kilogram.
Cena svinjskog mesa žive vage je oko 250 dinara po kilogramu dok je uredjene prasiće moguće pazariti po 350 dinara po kilogramu. Brojne pečenjare u Valjevu uglavnom naplaćuju 50 dinara po kilogramu za uslugu pečenja.
Ukoliko biste da pazarite pečenje na kilogram pripremite od 1000 dinara pa na više u zavisnosti da li se radi o prasetini ili jagnjetini. Zanimljivo je da su kaspnice poslednjih dana poučeni iskustvom prethodnih godina već napravile spiskove gradjana koji će ko njih doći po pečenje .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.