Kad gradska vlast podrži informisanje

imageGrad Valjevo doneo je odluku da “unapredi” informisanje u gradu tako što je za pet miliona dinara smanjio izdvajanja u odnosu na prošlu godinu. Gradska vlast u nameri da sankcioniše medije opredelila je 0,17% iz budžeta za medijske projekte.

Odlukom gradskih vlasti projektno finansiranje valjevskih medija ove godine biće smanjeno sa prošlogodišnjih 10 na pet miliona dinara . Nova valjevska vlast ide I korak dalje u nameri da objasni zašto to radi, obrazloženjem koje je dato u samom budžetu, gde se navodi kao cilj smanjenja u ovom slučaju: Povećana ponuda kvalitetnih medijskih sadržaja iz oblasti društvenog života lokalne zajednice.
Gradska vlast jasno dakle ima cilj da poveća broj sadržaja , ali uz smanjenje izdvajanja. Ovakvo objašnjenje ne stoji I nije realno. Realnost je nešto drugo. Realnost je 0,17% izdvajanja iz budžeta za medijske projekte .
Smanjenje sredstava za valjevske medije nije iznenadjenje , s obzirom da su u proteklim mesecima salve uvreda upućene na račun valjevskih novinara.
UNS: je pozvao lokalne samouprave da budžetima za 2017. godinu izdvoje najmanje 2 odsto za medije.”Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva lokalne samouprave da iz svojih budžeta za narednu godinu izdvoje najmanje 2 odsto za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. UNS ističe da su lokalne i gradske vlasti ove godine izdvojile oko 1 odsto iz budžeta za sufinansiranje medijskih projekata, što je nedovoljno za funkcionisanje lokalnih medija. U ovoj godini je najviše sredstava izdvojio Grad Beograd, 90 miliona dinara koje je raspodelio tek sredinom decembra.Među rekorderima u izdavanju sredstava za medije u 2016. godini su i Grad Niš (68 205 000), Grad Novi Pazar (169 639 200 za tri godine) i Novi Sad (55 520 000).UNS podseća da od 2014. godine opštine i gradovi treba da prilikom pravljenja budžeta izdvoje novac za medijske projekte.
UNS sa žaljenjem ističe da u Zakonu o javnom informisanju ne postoje sankcije u slučaju da lokalne samouprave ne raspišu konkurse i da nije propisan minimum za izdvajanje novca iz budžeta za projektno finansiranje javnog interesa u oblasi javnog informisanja.
Kako je sa skupštinske govornice medijima u Valjevu poručeno da se ne nadaju projektnom finansiranju , ostaje da se vidi ko se to od valjevskih medija može nadati projektnom finansiranju.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.