Grad demantuje nameštanje tendera

imageList Danas objavio je tekst u kome nedvosmisleno navodi da su gradovi Novi Sad , Smederevo i Valjevo , nameštali tendere za nabavku novogodišnjih ukrasa. Načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić tvrdi da to nije tačno.

U tekstu pod naslovom „Tendere nameštali i Smederevo, Novi Sad i Valjevo“ list Danas u slučaju Valjeva navodi:“Valjevo je takođe detaljno opisalo željene proizvode i tražilo njihove uzorke. Istovremeno, od ponuđača je tražen isti tip vozila koji se pojavljuje u konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku novogodišnjeg osvetljenja u Smederevu. U ovom gradu na kraju pobednik nadmetanja bilo je preduzeće Keep light za 4,9 miliona dinara bez PDV-a.Iz Smedereva, Novog Sada i Valjeva juče nismo dobili odgovor na pitanja zbog čega su u konkursnoj dokumentaciji objavljene precizne tehničke specifikacije ukrasa, odnosno fotografije, i zašto se tražilo da firme poseduju određeni tip vozila. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li misle da su na taj način favorizovana preduzeća koja su na kraju i pobedila na tenderu“.
Načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić na konferenciji za novinare tvrdi da Grad Valjevo nije nameštao tender , ali i da nije tačno da je iko pozvao Valjevo rad objašnjenja. “ Nama se prvo spočitava nešto što ne stoji , tvrde da su opisi koji su stavljeni u tender pretenciozni. Da bi ste uopšte opisali nešto što želite da nabavite morate da date detaljniiji opis . Naravno ne možete reći robnu marku , ali mi se nismo time ni bavili , ali smo dali detaljan opis onoga što želimo da imamo u našem gradu. Tamo se navodi vozilo posebnog tipa. Pa ja zaista ne znam šta je Valjevo trebalo da uradi. Da stavimo smećar za montažu novogodišnje rasvete. U pitanju je vozilo koje je adekvatno za montiranje te rasvete , dakle vozilo sa korpom“, kaže Vujić Subotić.

image

Za list Danas Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbijua objašnjava da je u nabavci svečanog osvetljenja trebalo prvo raspisati poziv za izradu estetskog rešenja za ukrase, pod uslovom da sama preduzeća nemaju zaposlenu osobu koja bi to uradila. A potom i raspisati javnu nabavku za izradu tih ukrasa.- Ako ne postoje radionice koje bi mogle da prave takve ukrase u Srbiji, onda je trebalo raspisati tender za firme koje mogu da ih nabave – zaključuje Nenadić.
„Šta kaže Zakon o javnim nabavkama?
Zakon o javnim nabavkama jasno propisuje da je naručilac dužan da omogući što je moguće veću konkurenciju, odnosno da ne može da ograniči konkurenciju.
– Naručilac posebno ne može onemogućavati bilo kojeg ponuđača da učestvuje u postupku javne nabavke neopravdanom upotrebom pregovaračkog postupka, niti korišćenjem diskriminatorskih uslova, tehničkih specifikacija i kriterijuma – piše u Zakonu“, a prenosi Danas.
„Javio se jedan ponudjač , tender je završen , posao je završen i to je to , nikakvog nameštanja nije bilo“, bio je decidan Vujić Subotić.
Posao nabavke novogodišnje rasvete u Valjevu dobilao je predzeće Keep light za 4,9 miliona dinara bez PDV-a.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.