Dobro došli u Modernu galeriju 2017. godine

imageNarednu godinu Moderna galerija će obeležiti izložbom velikih formata Ljube Popovića. Na novogodišnjem druženju sa novinarima direktor galerije Vojislav Jovanović rekao da Valjevce u 2017. godini očekuje i iznenadjenje.

„ Narednu godinu obeležićemo jednom velikom izložbom Ljube Popovića u svim prostorima Moderne galerije u martu mesecu.Tu neće biti slike koje su ranije izlagane i biće to po svemu jedinstvena izložba za celu Srbiju. Nakon toga uslediće izložba crteža jednog kolekcionara iz Belgije koji ima preko 300 Ljubinih crteža. Za kraj godine pripremamo jedno iznenadjenje koje bi upravo ovih dana već trebalo da definišemo“, kaže Jovanović.
Moderna galerija će u narednoj godini nastaviti i razgovore oko Muzeja fantastike , a kako se moglo čuti jedan od mogućih prostora je zgrada stare Železničke stanice. Trenutni dogovor sa gradom je takav da bi grad mogao da da prostor , a Galerija bi morala da obezbedi sredstva za uredjenje. Drugi prostor koji bi eventualno mogao doći u obzir je Dom vojske , ali sam Jovanović nije siguran da bi taj prostor ipak mogao biti realizovan.
„ Ljubina je ideja bila da ta umetnost nastavi da živi u Valjevu i idealno rešenje bilo bi da pored Muzeja fantastike gradu ostane i Galerija . Trenutno se radi popis knjiga jer moraju proći carinsku proceduru . U pitanju je vrlo vredna kolekcija . Tu je i njegov sto na kome je stvarao i radio , sva paleta boja , četkice, sve što je ostalo u njegovom ateljeu. Ljubina porodica želi saradnju sa Modernom galerijom i on je jedan od retkih umetnika koji je imao priliku da ima svoj legat još dok je radio i stvarao“, kaže Jovanović.
Namera Galerije je da u narednoj godini postane zanimljiva i ljudima koji inače nikada ne dolaze u Galeriju. „ Želja nam je da ovde dodju i ljudi koji inače nisu ozvaničeni kao ljubitelji umetnosti . Ipak to je jedan proces koji traje . Već su nam ovde bili studenti Fakulteta istorije i umetnosti koji su bili ovde ceo dan , a dolaze nam studenti i likovane akademije i slično. Trudićemo se da sa Muzejem uvrstimo i Galeriju u program poseta ekskurzija za početak i besplatno. Verujemo da od ako nam od nekog broja posetilaca koji nam dodju prvi put , bar dvoje troje nastavi da dolazi već je to uspeh . To je budućnost za slikarstvo i umetnost u Valjevu“, najavo je Jovanović.

S.V.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.