Preko Memoranduma do investitora

imageGrad Valjevo potpisao je Memorandum o saradnji sa Italijanskom privrednom komorom. Saradnja sa ovom Komorom jedan je od načina da se srpski proizvodi i privrednici približe italijanskom tržištu, ali i Grad Valjevo učini poželjnim kao oblast u koju bi Italijani mogli da investiraju.

Uprkos kako se moglo čuti, tankim finansijama grada u odnosu na druge gradove Srbije, Grad Valjevo iznalazi načine za povezivanje i delovanje prema Evropi , ali i ostatku Srbije u cilju unapredjenja svakog oblika života u gradu. U tom cilju danas je sa predstavnicima Italijansko srpske privredne komore potpisan Memorandum o saradnji.

„Namera je Grada da što više relevantnih faktora dovedemo u Valjevo kako bismo u saradnji sa njima u Valjevo doveli i potencijalne investitore, a najvažnije naravno da potom zadobijemo poverenje tih investitora da ulažu upravo ovde u Valjevu. Mi imamo dva problema , najpre nedostatak autoputa za koji se nadam da će kao problem biti otklonjen u naredne dve ili tri godine i drugi problem činjenica da nemamo gas. Investitori uvek prvo pitaju te dve stvari, imamo li gas , imamo li autoput“, rekao je na konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Sa Italijansko srpskom komorom Valjevo već ima dobru saradnju pa su očekivanja da će nakon potpisivanja ovog Memoranduma ta saradnja biti produbljena. Neposredno pre samog potpisivanja Memoranduma Grad je na sastanak sa predstavnicima Komore pozvao i valjevske privrednike, a prisutni su bili i šabački privrednici.
Ipak proces pregovranja sa investitorima nikada nije ni kratak ni jednostavan pa se danas mogao čuti i primer Šapca koji je proceduru dovodjenja svog najvećeg investitora sprovodio 6 godina. Kako je istaknuto upravo u tom pravcu treba da funkcioniše i potpisani Memorandum.

image Djordjo Markedjani predsednik Italijansko srpske privredne komore i ujedno odgovorno lice DDOR-a za celu Srbiju u obraćanju novinarima istakao je da je Italijansko srpska komora deo porodice od preko 80 predstavništava koja postoje u celom svetu.“ Ova Komora ravnopravno zastupa interese i srpskih i italijanskih privrednika. Sa moje strane vidim veoma značajnu i veliku priliku za saradnju iz dva razloga. Prvi je naravno dobro poznata gostoljubivost i prijemčivost lokalne strukture. Primer jeste u Valjevu Goldan lady, ali i drugi privredni potencijali koje smo danas upoznali. Drugi razlog je italijansko tržište koje je ogromno i ima oko 60 miliona stanovnika koje bez uzdržavanja može da računa na proizvode iz poljoprivrede, ali i druge proizvode srpskih preduzeća.Posebno znamo da cenimo napore koje lokalna samouprava ulaže kako bi rešila postojeće probleme koji eventualno mogu biti smetnja realizaciji saradnje“, rekao je Markedjani.
Predstavnici Komore imali su priliku da danas vide i prezentaciju privrednih , poljoprivrednih, infrastrukturnih potencijala Grada Valjeva što su Italijani veoma pozitivno ocenili.
„Komora je otvorena za sva srpska preduzeća i privrednike , ali evo ovoga puta posebno ruku pružamo privrednicima sa teritorije Grada Valjeva“, posebno je naglasio Markedjani.
Goran Djurdjević potpredsednik Komore u tom pravcu pozvao je sve zainteresovane privrednike ovog kraja da se jave Komori kako bi im bila omogućena saradnja.
Na pitanje Vamedie šta su to privrednici Valjeva na sastanku istakli Jeremić kaže da su to prvenstveno problemi sa državnim i finansijskim institucijama naše države što stvara probleme u pogledu zakonodavstva dve države. „ Bilo je dosta tema , ali nama kao Gradu je najbitnije da ubedimo italijanske privrednike da je Srbija bolja za investiranje od neke druge zemlje u okruženju, recimo bolja od Rumunije koja sada u tom pogledu privlači pažnju“, rekao je Jeremić.
S obzirom da se pre nekoliko godina mogla čuti informacija da je Italija posebno zainteresovana za drvnu industriju i poljoprivredu Jeremić je konstatovao i da se po novim saznanjima na tom polju zaintzeresovanosti ništa nije promenilo. „ To su i dalje te dve oblasti , ali nesamo to . Mi smo takodje zainteresovani za taj uslužni sektor kao oblik ponude i tu mislim i na ljudske resurse. Imamo pregovora i za neke druge oblasti . Bez obzira na sve poslednjih godina te neke velike investicije su prilično usahle , ali mi se nadamo da ćemo sa nizom nekih manjih firmi koje bi došle ovde takvo stanje nadomestiti. Na nama je da rešimo probleme koje imamo i uložićemo sve napore u tom pravcu da to i ostvarimo kako bismo i pregovaranje i dovodjenje investitora umnogome olakšali“, rekao je Jeremić.

Predstavnici Grada Valjeva i Komore nakon konferenciji otišli su u posetu italijanskoj kompaniji Golden lady koja u Valjevu zapšoljava preko 1000 radnika.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.