Otvorene Tešnjarske večeri

imageU Valjevu su sinoć svečano otvorene 30-te jubilarne Tešnjarske večeri. Na Letnjoj pozornici sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem bili su njegovi najbliži saradnici koji su aplauzom pozdravili gradonačelnikov govor u kome je iznova citirao Dušana Mihajlovića.

Zastavu Tešnjarskih večeri svečćano je podigao rvač Mrko Jovanović nakon čega je na Letnjoj pozornici upriličeno i zvanično otvaranje Tešnjarskih večeri. Gradonačelnhik Slobodan Gvozdenović osvrnuo se na istorijske i savremen ličnosti grada Valjeva izmedju ostalog ponovo citirajući Dušana Mihajlovića o tome da je Valjevo centar galaksije.

image „Ovih dana Valjevo sigurno jeste centar galaksije i centar svih zbivanja ne samo za Valjevce nego i širom Srbije. Ali za nas koji volimo Valjevo, Valjevo je centar galaksije svih 365 dana u godini. Grad istorija, grad u kojemu je istorija pisana i u kojemu ne prestaje da se piše. Od seče knezova na ovom mostu, Alekse i Ilije, preko slavne Valjevske bolnice do mnogih bitaka u Drugom svetskom ratu koje su obeležile i ovaj grad i srpsku i jugoslovensku istoriju, do pasoša za vladiku Nikolaja krajem osamdesetih, do početka višestranačja. Grad u čijoj okolini su dva velika sveca Justin i Nikolaj, grad koji ima najmanje, a najveće srpsko selo na svetu – Lelić u kome se vladika Nikolaj lestvicama peo do neba. I dobro je što se baš ovde u Tešnjaru, koji je, čini mi se, srce Valjeva, a o Tešnjaru je mene lično sve naučio moj projatelj Radivoje Pirgić, koji nažalost nije među nama i Tešnjar zbog njega volim. Dobro je što se ovde održavaju Tešnjarske, odnosno sve letnje večeri već 30. put u Valjevu. Zato, neka Tešnjarske večeri počnu, prijatno i živeli. Živela Srbija, živelo Valjevo“, rekao je gradonačelnik otvarajući valjevski letnji festival.

Na pozornici su gradonačelnikov govor i svečano otvaranje pratili, njegovi najbliži saradnici dok je od 21h upriličen koncert grupe Piloti.

image

image

S.V.  

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.