Halo, Dom zdravlja?

imageSlučaj Doma zdravlja i enormnog računa za telefon od 4,8 miliona dinara  koji očito prelazi i cifru izdvojenu za komunalije 2,1 milion,  nije preterano uzbudio članove Veća. Možda im nisu javili, što je opet malo verovatno jer im telefoni rade .

O izveštaju koji je razmatran na sednici Veća koja je bila otvorena za javnost  vezano za Dom zdravlja nije bilo nikakve diskusije . Na osnovu usvojenog izveštaja i ponašanja Većnika mogao se steći utisak da ova Ustanova nema problema u funkcionisanju. Ali , da li je baš tako?
Na jednoj od julskih sednica Skupštine jasno je rečeno da Dom zdravlja mora da izda slobodan prostor rendgena i laboratorije da bi imao sopstvena sredstva . U izveštaju se navodi da su sopstvena sredstva Doma zdravlja u visini od 25.704 000 dinara. RZO finansira ovu Ustanovu sa 448,3 miliona dinara, grad Valjevo kao osnivač sa 10,7 miliona dinara, u izveštaju se navode i ostali prihodi u visini od 1,8 miliona dinara. Prihodi su jasni dok se u delu rashoda jasno vidi da RFZO koji sredstva ubira od svih gradjana RS plaća usluge komunikacije u Domu zdravlja sa 4 867 000 dinara. Komunalne usluge u 2015 godini koštale su ovu ustanovu 2 134 000 dinara. Isto je bilo i na kraju 2014. godine .
Ova Ustanova ima 369 zaposlenih  od toga 357 na neodredjeno radno vreme i 12 na odredjeno radno vreme. Za 360 zaposlenih sredstva se za zarade obezbedjuju od RFZO , a z devet zaposlenih iz sopstvenih sredstava ustanove. Neto plata doktora medicine i stomatologije u 2015. godini bila je 57 078,01 dinar  dok su plate medicisnkih sestara u rasponu u zavisnosti od kvalifikacije od 45 000 do 56 545 dinara. Od sredstava koje je izdvojio grad najviše novca utrošeno je na tekuće održavanje zgrade 3,1 milion dinara , potom z kapitalno održavanje Domova zdravlja 2,1 milion, mrtvozorstvo 1,9 miliona dinara itd.
U valjevskom Domu zdravlja više nije moguće da novorodjenče obavi više pregleda kukića već samo jedan u prvoj godini života jer toliko plaća po zakonu RFZO. Dom zdravlja tvrdi da nema sredstava da omogući dodatna snimanja. Možda nema ni vremena jer da bi bilo utrošeno 4,8 miliona dinara za telefon neko mora i rzgovarati.
Pravo je čudo da ovakvi pokazatelji ne brinu ovdašnju vlast i da se na sednici Veća upravo o ovakvim stvarima nije ni razgovaralo. Ako je ovo pokazatelj domaćinskog poslovanja. Šta je onda troškarenje?
Da li se iko zapitao šta je moglo biti sve kupljeno za blizu pet miliona dinara , ako se zna da je recimo od sredstava koja je izdvojio grad Dom zdravlja utrošio 2.9 miliona za nabavku opreme i to ultrazvučni aparat u iznosu od 2 miliona dinara, namenski frižider za odeljenje vakcina u iznosu od 293 696 dinara  i ostatak sredstava od 84 000  iskorišćen je za plaćanje dela računa  za nabavljeni medicinski aparat –autoklav  za službu Stomatologije.
Zašto svi o ovome ćute? Možda im još nisu javili ? To je malo verovatno jer im očito telefoni rade.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.