Ako uspeš da ispoštuješ svoj grad i svoje sugrađane, bićeš čovek!

imageSaopštenjem za javnost oglasio se Pokret Dosta je bilo: "Novoizabrana gradska vlast, koja je u svom dosadašnjem radu pokazala da je nedemokratska, sada je odlučila da menja Statut grada kako bi istim omogućila uhlebljenje svojim partijskim članovima ali i članovima stranaka koje nikada samostalno ne bi prešle cenzus na izborima za lokalni parlament.

Naime, izmenama Statuta predviđa se da Gradsko veće, umesto dosadašnjih 7 izabranih članova, ima 11, što je povećanje za preko 50%. Prilikom izbora i dosadašnjih 7 članova od predlagača nismo blagovremeno dobili informaciju ko je od predloženih kandidata zadužen za koji resor ili oblast, niti obrazloženje šta ih kandiduje za tu poziciju, pa ne vidimo ni potrebu za povećanjem članova Gradskog veća, pogotovo u situaciji kada gradski čelnici kažu da u gradskoj kasi nema novca da Grad isplaćuje čak ni jednokratnu novčanu pomoć porodicama za svako novorođeno dete u iznosu od samo 30.000,00 dinara.
Takođe, ne vidimo ni potrebu da se izmenama Statuta povećavaju ovlašćenja Gradonačelnika, pogotovo uzimajući u obzir da isti ima problema sa nepoštovanjem suda, kao i da nije izabran na neposrednim izborima. Pokret „Dosta je bilo“ se zalaže za promenu izbornog zakona kako bi se odbornici birali imenom i prezimenom, a ne da se kriju iza svojih velikih vođa, stranaka i koalicija.
Prethodnih nedelja svedoci smo rasprave o navodnom predlogu kojim bi se odbornicima isplaćivao paušal na mesečnom nivou. Takva ideja potvrđuje rasipništvo koje propagira vlast u našem gradu. O tome bi se moglo govoriti samo nakon gore pomenute reforme izbornog sistema jer smo svedoci da najveći broj odbornika u sadašnjem sazivu svojim aktivnostima ne zaslužuje da primi ni trenutno važeću dnevnicu od 3.000,00 dinara po sednici.
Pokret „ Dosta je bilo “ najoštrije osuđuje nameru da se novac svih građana Grada Valjeva troši za rekonstrukciju objekta koji je u postupku restitucije. Nemamo ništa protiv da grad ima Gradsku kuću, ali itekako smo protiv toga da se novac svih nas ulaže u nešto za šta se ne zna kome će pripadati sutra. Smatramo da je tih 20.000.000,00 dinara trebalo, pre svega, uložiti u završetak osnovne škole koja se gradi kao Skadar na Bojani i obezbeđivanje smeštaja za 400 dece, u staroj školi, koja su ostala neupisana ove godine u predškolsku ustanovu.
Pozdravljamo predlog da grad ima jednu jedinstvenu Gradsku upravu, što je i deo našeg predizbornog programa, ali, takođe, zahtevamo da se načelnik iste bira na javnom konkursu sa jasnim kriterijumima i jednakim šansama za sve, a ne da bude deo političkog plena vladajuće neprincipijelne koalicije."
Dosta je bilo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.