Dani kupine 31.jula

imageTradicionalni Dani kupine biće održani na Stavama 31.jula. Organizatori najavili nagrade za najbolje kupinare i kulturno umetnički program za sve goste, ali i degustaciju i zložbu proizvoda od kupine.   

Procena je da MZ Stave trenutno ima oko 100 hektara pod zasadom kupine . „Kod nas svako domaćinstvo ima kupinu , neko više , neko manje , ali svi se bave kupinom i zato i postoji tako veliko interesovanje za ovu manifestaciju“, rekao je Zoran Lukić član OO Dana kupine.
Predsednik OO ove manifestacije Djordje Pavlović najavio je danas da će manifestacija početi izložbom kupine u 10 sati . „ Svi posetioci moći će da vide najbolju kupinu koja radja na Stavama , ali ne samo kupinu več i brojne proizvode od kupine . Svečano otvranje manifestacije predvidjeno je za 11.30h , u 12h počeće kulturno umetnički program , a proglašenje pobednika i dodela nagrad uslediće u 12.30“, rekao je Pavlović.
Uz najavu da će gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović otvoriti ovu manifestaciju Zoran Lukić je dodao da je organizovan i niz pratećih programa. „ Posetioci će imati priliku da vide proizvode narodnog stvaralaštva, predvidjen je Gastro fest i sportske aktivnosti , ali i aktivnosti Medicinskog sela. Ovih dana već ljudi iz Zavoda za poljoprivredu obilaze kupinjake kako bi odlučili ko zaslužuje nagradu. Kao organizatori smo se potrudili da nagradimo što veći broj učesnika manifestacije , najviše iz oblasti proizvodnje kupine, a ove godine smo doneli odluku da nagradimo jednu meštanku koja živi sama ali se bavi proizvodnjo kupine i bori se da održi svoje domaćinstvo“, rekao je Lukić.

image

S obzirom da ove godine kilogram kupine košta samo 30 dinara Vamediu je zanimalo da li ta niska cena ima negativan efekat na proširenje zasada. „ Moram da kažem da su proizvodjači kupine navikli na niske cene. Te cene variraju nekad su dobre nekad loše , ali mi ove godine nismo imali nijednu primedbu u smislu da ne treba održati manifestaciju zato što je niska cena kupine kao možda vid nekog protesta. To nije tako. Naši kupinari šire svoje zasade u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima i ja zaista nisam primetio da je cena ta koja bar ove godine utiče na proizvodnju i otkup kupine“, objasnio je Lukić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.