Ministarstvo zakočilo deponiju Kalenić

imageDok se Ministarstvo poljoprivrede I zaštite životne sredine koleba po pitanju davanja zelenog svetla za deponiju u Kaleniću , gradska deponija se polako puni I privodi kraju mogućnosti iskorišćenja. U pripremi za realizaciju deponije kalenić grad je do sada uložio preko 100 miliona dinara.

Djordje Milanović direktor „Vidraka“ pre godinu dana izjavio da je gradska deponija u funkiji još godinu ili dve dana pa je gradu neophodna strategija odlaganja smeća. Tih prvih godinu već je prošlo što znači da je rešenje za odlaganje smeća Valjevu više nego neophodno. Deponija Kalenić je jedno od rešenja kom teži grad Valjevo, ali za sada je ceo projekat na čekanju.
Grad Valjevo uložio je preko 100 miliona dinara u izgrdnju reciklažnog centra I transfer stanice pa I dodatna sredstva od oko 4 miliona dinara koja se izdvajaju svake godine za sam projekat deponije zapravo čine ovu priču vezanu za deponiju Kalenić više nego ozbiljnom . Žarko Kovač zamenik gradonačelnika u tehničkom mandatu kaže da je sva potrebna dokumenatcija za izgradnju deponije prikupljena. “ Čeka se smo saglasnost nadležnog ministarstva I Kancelarije za evropske integracije za svu dokumentaciju I tzufiju o proceni uticaja na životnu sredinu kako bi se moglo konkurisati za sredstva iz IPA fondova u iznosu od 17 miliona evra.Zastalo je kod Ministarstva poljoprivrede koje ne daje saglasnost na pomenutu Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu”, objašnjava Kovač.
Po njegovim rečima ministarstvo je bilo dužno da odgovor po ovom pitanju dostavi u roku od 45 dana , a sada će biti već punih godinu kako se taj odgovor čeka .
“ Na našu žalbu I traženje zakonitosti u ovom postupku , resorno ministarstvo uopšte ne odgovara. Takvim stavom države gradnja deponije je usporena”, dodaje Kovač.
Realizacija deponije Kalenić započeta je još 2006. godine koliko traje I njeno finansiranje . Rok koji je prvobitno bio do 1.januara 2016 godine prolongiran je sada na 2017. godinu jer su brojna sredstva IPA fondova praktično utrošena za vreme sanacije štete od poplave.
Grad Valjevo u projektu deponije Kalenić je u partnerstvu sa još 11 opština I smatra se najvećim investitorom .Ako sve bude išlo kao I do sada I ne dodje do promena na tom polju deponija Kalenić ostaće samo pusta želja , a Valjevo će višestruko plaćati odvoženje I deponovanje otpada na deponije gradova u blizini s obzirom da se gradska deponija nalazi na izmaku iskoristljivosti.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.