Imunitet odbornike štiti samo za govornicom

imageU julu će u Valjevu biti održane izvesno dve sednice Skupštine zbog obimnog dnevnog reda. Novi odbornici sada će morati da prionui na posao jer ih za početak očekuje mnogo iščitavanja skupštinskog materijala. Da li će o nekim tačkama biti rasprave teško je reći jer većinu čine 44 odbornika. Odbornik ima imunutet za sve izgovoreno za skupštinskom govornicom, ali ne i van nje.

S obzirom na komotnu većinu u gradskom parlamentu vrlo je moguće da nekih velikih polemika u Skupštini i ne bude . Neslaganje sa predlozima ili ukazivanje na greške očekuje se od opozicije koja nikad nije bila u manjem broju zastupljena u Skupštini. Novi saziv u startu je naglasio drugačiji vokabular od onog što smo ranije slušali i dostojanstveno ponašanje , ali uvek postoji ona narodna -Koga su zmije ujedale….
Zakon jasno definiše da se odbornik ne može pozvati na odgovornost za ono što je izgovorio za govornicom jer se tako urušava demokratičnost i pre svega sloboda govora. A, šta kaže Zakon na nekoliko nivoa?
Zakon o lokalnoj samoupravi (“Službeni glasnik RS“ broj 129/2007 i 83/2014)član 31. :
“Odbornici se biraju na četiri godine.Odbornik ima pravo na zaštitu mandata, uključujući i sudsku zaštitu, koja se ostvaruje shodnom primenom zakona kojim se uređuje zaštita izbornog prava u izbornom postupku.“, Sekretar Skupštine , pravnik Djordje Pavlović o ovom članu kaže: "Ovo se ne odnosi na imunitet odbornika i sa tim nema nikakve veze, citiran je iz razloga kako ne bi došlo do zabune i mešanja sa odredbama člana 37. Zakona o lokalnoj samoupravi. Ovaj član reguliše situacije vezane za prestanak mandata odbornika, a član 37kaže :“Odbornik ne može biti pozvan na krivičnu odgovornost, pritvoren ili kažnjen zbog iznetog mišljenja ili davanja glasa na sednici skupštine i radnih tela.“

image U Statutu grada Valjeva (“Službeni glasnik grada Valjeva“ broj 19/2008) član 34.glasi : “ Imunitet odbornika Član 34.Odbornik ima pravo na zaštitu mandata, uključujući i sudsku zaštitu koja se ostvaruje shodnom primenom zakona kojim se uređuje zaštita izbornog prava u izbornom postupku.“Pavlović za ovaj član Statuta tvrdi da onaj ko ga je pisao nije razumeo dobro tematiku." Iako ovaj deo Statuta nosi naslov “Imunitet odbornika“ mislim da je pisac Statuta pogrešno razumeo i prepisao odredbe člana 31. Zakona o lokalnoj samoupravi koje se nesumnjivo ne odnose na imunitet odbornika".
Slična je i situacija sa članom 42. Statuta grada koji glasi : “ Odbornik ne može biti pozvan na krivičnu odgovornost, pritvoren ili kažnjen zbog iznošenja mišljenja i davanja glasa na sednici Skupštine grada i radnih tela.“, iako se može pomisliti da Statut prepisuje ili duplira članove Pavlović objašnjava :
"Ovaj deo se u Statutu naziva “Zaštita odbornika“ i ovo je već klasična formulacija instituta imuniteta odbornika i i iz ovoga se jasno vidi da je pisac pogrešno tumačio Zakon o lokalnoj samoupravi. Najjednostavnije rečeno normama člana 42., a ne 34., Statuta grada Valjeva sankcionisan je institut odborničkog imuniteta".
Na tok sednice Skupštine najviše i jedino utiče poslovnik , takav član o imunitetu nalazimo i u Poslovniku .
Poslovnik o radu Skupštine grada Valjeva (“službeni glasnik grada Valjeva“ broj 2-1/2015)član 129. :“ Odbornik ne može biti pozvan na krivičnu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili davanje glasa na sednici Skupštine ili njenih radnih tela, čiji je član.“
Novi sekretar Skupštine kaže da je ovo jedini član Poslovnika kojim je regulisano pitanje odborničkog imuniteta i jasno je da je gotovo doslovce prepisan iz Zakona i Statuta.
U daljem razgovoru za Vamediu na ovu temu Pavlović objašnjava da se zaštita isključivo odnosi na izgovoreno za govornicom tako da ukoliko ima odbornika koji se nadaju da im neće biti pisane kazne u saobraćaju ili da mogu učiniti neko krivično delo primera radi zloupotrebu službenog položaja ili pribavljanje protivpravne koristi se varaju ako misle da ih imunitet odbornika po tom pitanju štiti. " Pa zamislite to, mnoge zavaravaju zakonski propisi koji se primenjuju kod poslanika. Ali dobro je poznato da se republička Skupština čak i u nazovimo tehničkom mandatu sastajala kako bi da kažemo ukinula imunitet nekim poslanicima zbog sudskih postupaka. Za govornicom može da izgovori šta želi svaki odbornik , ali to mora biti u granicama pristojnosti jer neki drugi članovi regulišu ponašanje odbornika pa se i to krajnjem slučaju može sankcionisati , opomenama ili merama udaljenja sa sednice. Sve van toga odbornik je gradjanin kao i svaki drugi i ukoliko se desi da neko od njih u naredne četiri godine budfe pozvan na sud on se tom pozivu mora odazvati. Ljudima je bilo malo nejasno kako su neki odbornici mogli da za govornicom vredjaju i nazivaju pogrdnim imenima neke druge ljude ili iznose neke podatke za koje su verovali da su istiniti , bar se nadam da su bili istiniti , pa upravo zbog zakona koji štiti slobodu govora. Zamislite situaciju ako je odbornik došao do nekih dokaza koji ozbiljno ukazuju da se neki postupak ili neka odluka ne sprovodi kako je predvidjeno i da ne sme iz straha to da kaže. Govornica i strah nisu zajedno tekovina demokratije", zaključuje Pavlović.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.