Crkva pod ključem

      Нема коментара на Crkva pod ključem

imageMeštani Poćute, Tubravića , Brezovica i okolnih sela nakon potapanja manastira Gračanice, praktično su ostali bez crkve jer vladika Milutin novu crkvu drži pod ključem. Meštani u više navrata do sada tražili otvaranje ove crkve pa i da ih vladika primi na razgovor , ali je isti ostao nem na njihove zahteve.

Kako sada stvari stoje vrlo je moguće da meštani jednog broja valjevskih sela u samom gradu naprave i protest tražeći svoje pravo na korišćenje novoizgradjene crkve na Bakića brdu u Brezovicama. Naime nova crkva izgradjena je upravo po dogovoru SPC i preduzeća Kolubara po ugovoru o ustupanju koji je bio osnov za započinjanje radova oko izgradnje hidroakumulacije Rovni. Investitor JP Kolubara je sa SPC sklopio ugovore o izgradnji nove bogomolje za to područje, najpre 80-ih godina prošlog veka sa tadašnjim episkopom šabačko-valjevskim Jovanom Velimirovićem, a 2002., sa njegovim naslednikom, vladikom Lavrentijem. Po tim ugovorima, JP je krajem 2009. godine, u selu Tubravić, u blizini Gračanice, sagradilo novu crkvu, parohijski dom, dvorište i parking, rasvetu, ogradu, trem i česmu.
Ceo ovaj kompleks inače izgleda impozantno , stim da se vrlo često može videti i mnogo tužnija slika u kojoj je nova crkva zarasla u korov , a trava dostiže i do metar visine.Razlog toj ružnijoj slici je činjenica da novu crkvu niko ne koristi , ali ne zato što ne želi već zato što su vrata ccrkve zaključana.

image Meštani koji koriste ovu crkvu obraćali su se brojnim instancama medju kojiima i JP Kolubara koje im je odgovorilo da pomenuta crkva nije u njihovoj nadležnosti već da su je izgradili po ranije potpisanom ugovoru i predali SPC. Obraćali su se gradu koji je takodje objasnio da grad nema nadležnost nad tom gradjevinom i ne može o njoj odlučivati.
Jedini nadležan za slučaj otvaranja vrata na novoj bogomolji je vladika valjevski Milutin koji meštanima nije ni odgovorio na njihove pismene zahteve , a podjednako je ignorisao i zahtev meštana i ranijeg Crkvnog odbora da sa njim razgovaraju i iznesu svoj zahtev usmeno.
„Sve smo pokušali , ali bez uspeha . Mi sada praktično imamo crkvu , a nemamo je“, glasni su meštani u porukama.
Vamedia nije uspela da dodje do informacije sa druge strane zašto je crkva i dalje pod ključem jer se na brojeve telefona onih koji bi odgovor mogli da daju niko nije javljao dok oni koji su se javili na postavljeno pitanje nisu mogli da odgovore.
Ne treba zaboraviti da je celokupan ikonostas stare Gračanice prenet pre potapanja upravo u ovu novu crkvu . Počev od 2009. godine nova crkva nije radila ni jednog jedinog dana pa su i oni kojima je nova crkva daleko bliža na liturgije odlazili u staru Gračanicu.
Neke informacije , ali posve nezvanične govore da bi nova crkva mogla biti otvorena ovog leta , ali su podjednako neproverene i meštani u njih neveruju jer je kažu sličnih najava bilo i u prethodnih 7 godina .
Crkve se grade , pretpostaviti se može , ne da bi bile puste gradjevine već da u njih dolaze ljudi. Ako nema ljudi ona onda nije ništa drugo do gradjevinski objekat. Teško je poverovati da SPC nema dovoljan broj sveštenika i monaha koji bi u njoj mogli vršiti službu jer pomenuta sela imaju svog sveštenika. Tako pitanja zašto je crkva pod ključem i gde će verskim obredima prisustvovati meštani ovih sela ostaju bez odgovora. A vladika Milutin ma koliko ignorisao verni narod u jednom trenutku će ipak morati da odgovori na ova pitanja.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.