Beogradizacija 2017.godine

imageKako bi mogao da izgleda budžet 2017 godine u Valjevu u teško je pretpostaviti jer po novom Nacrtu  zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, gradovi i opštine ostaće uskraćeni za dobar deo prihoda.Iz skupštinske procedure, najverovatnije zbog izbora, zakon je naprasno povučen , ali se već ovih dana ponovo govori o njegovom povratku u skupštinsku proceduru

Nacrttom zakona predvidjeno je da njegova primena počne od januara 2017. godine , a planira se potpuno ukidanje komunalne takse za isticanje firme i ekološke takse, dok će taksa za motorna vozila umesto opštinama, ići u državnu kasu. Predviđeno je da će opštinama od naplaćenog poreza na zarade, umesto 80 odsto, ostajati 50 odsto sredstava.
Od trenutka stavljanja zakona u skupštinsku proceduru lokalne samouprave u Srbiji posebno su se podigle glas protiv dela koji se odnosi na podelu prihoda u srazmeri  50:50 sa republikom. Malo veće taasanje praktično je zaustavljeno obznanjivanjem da će u Srbiji pored lokalnih biti održani i republički izbori . Prvi meseci ove godine potom su protekli u potpuno izbornoj atmosferi dok se o prihodima više nije govorilo , ali ni o samom Nacrtu zakona. Sada kada su izbori završeni, za očekivati je tvrde upućeni, da se u skupštinsku proceduru ponovo vrati ovaj predlog zakona, a kako je predlagač vladajuća SNS koja je i na ovim izborima ostvarila ubedljivu pobedu teško je pretpostaviti da bi sada mogli da odustanu od svog predloga.
Dok lokalne samouprave tvrde da se gradovi potčinjavaju Beogradu i da neće imati novca za investicije te da će sredstva koja preostanu moći da budu korišćena jedino za plate i društvene delatnosti ministarka Kori Udovički svojevremeno je izjavila da se država obavezala da donese Strategiju decentralizacije do sredine 2016. godine . Nerazumljivo je o kakvoj decentralizaciji može biti govora ako se ukidaju prihodi lokalnim samoupravama i sve odlazi na nivvo republike koja će potom odlučivati očito o investicijama gradova.
Da će3 ovaj Nacrt postati važećki zakon utoliko je izvesnije jer dolazi na inicijativu MMF-a ki kreditnog aranžmana koji Srbija ima sa ovim Fondom.
O ovom predlogu očito se svesno ćutalo zbog izbora, ali sada je za očekivati da usledi epilog. Što bi naš narod rekao „nož i pogača“ su u rukama SNS-a, a kako će na čelu gradova biti njihovi kadrovi gradjani spravom mogu očekivati da redove pred vratima ministarstava prave upravo oni držeći u rukama molbe za finansiranje izgradnje škola, ambulanti, obdaništa , igrališta i drugih infrastrukturnih projekata. Ko će o tim molbama odlučivati biće poznato kada se imenuju novi ministri. A o ministrima odlučuje premijer. Kako sada stvari stoje biće da će i o novcu odlučivati premijer. jedino što je nejasno zašto su nam onda otrebni gradonačelnici ili predsednici opština? Šta će biti njihov posao, osim stajanja u redu?

S.V.     

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.