Rasveta i na mostovima

imageSvi valjevski mostovi biće osvetljeni po ugledu na mostove u Beogradu. Posebna višebojna rasveta za sada uradjena na dva mosta u Sindjelićevoj i na Jadru. Grad čeka mišljenje Komisije za privatno javno partnerstvo kako bi raspisao tender kojim bi sva gradska rasveta bila paljena automatski.

Rasveta se u Valjevu i dalje pali više ručno nego po automatizmu. U skladu sa dobom godine i obdanicom, menja se i režim paljenja i gašenja. Najčešći kvarovi odnose se na dotrajalost sijalice ili tokom leta na udar groma. Grad Valjevo za javnu rasvetu, tačnije samo za potrošnju struje izdvaja oko 55 miliona dinara godišnje, a u sistemu javne rasvete je više od 10 000 svetiljki.
Javna rasveta u Valjevu pali se na dva načina, poluautomatski i ručno. Vreme za paljenje rasvete trenutno je u 17.30 uveče, a gašenje u 6.30 ujutro. U skladu sa obdanicom, postoje i primenjuju se različiti režimi paljenja i gašenja rasvete. Ipak, s obzirom da se dobar deo rasvete pali i gasi ručno, dešava se da ponekad svetla ostanu upaljena duže, ne budu upaljena na vreme ili budu upaljena pre vremena. Gradjani uglavnom reaguju na situaciju kada rasveta nije upaljena. U gradskoj Direkciji za urbanizam u čijoj nadležnosti je i sam režim paljenja i gašenja rasvete, kažu da do takvih stvari može doći jedino ako je u pitanju kvar pa potom za posledicu ima nekoliko ulica bez rasvete.
„ Sada gotovo da više nema ulica u gradu u kojima nema ulične rasvete i zaista smo se trudili da u protekle četiri godine rešimo brojna mesta u gradu koja nisu bila osvetljena ili nisu bila dovoljno osvetljena pa smo na mestima postaljali i reflektorske sijalice. Na žalost još uvek rasvetu palimo delom ručno. Direkcija je uradila energetski pasoš i dostavili smo to Komisiji za javno privatno partnerstvo kako bi nam dali dozvolu da raspišemo tender i konačno nakon toga predjemo na automatsko paljenje rasvete“, kaže direktor direkcije Dragan Jeremić.
Grad Valjevo sada izdvaja 55 miliona dinara za uličnu rasvetu , a samo pre tri godine ta iznos kretao se do 35 miliona dinara. „ Povećanje rashoda direktna je posledica promene u strukturi odnosno reorganizaciji EPS-a pa sad gotovo duplo više plaćamo utrošenu električnu energiju. Neko je tamo smislio da se ukoliko se jedan sistem podeli na više sistema svi mogu naplaćivati nešto i evo to je rezultat. Da je Valjevo jedino to bi možđda neko rešio , ali svi gradovi u Srbiji sada plaćaju struju duplo skuplje . To je ozbiljno veliki novac poreskih obveznika“, objašnjava Jeremić.
U gradu je ovih dana Direkcija je započela i osvetljavanje mostova . „Za sada smo osvetlili dva mosta i to u Sindjelićevoj i na Jadru , a u planu su još dva u narednim danima. Gradjani su takvu vrstu rasvete mogli da vide do sada u Beogradu i u evropskim gradovima. To je posebna vrsta rasvete koja menja boje i nije to velika investicija . Ne vidim zašto Valjevo ne bi imalo isto što i drugi gradovi“, kaže Jeremić.
Direkcija je u protekle 4 godine zamenila hiljade živinih sijalica u nameri da se predje na natrijumovu tehnologiju. A istovremeno u brojnim valjevskim selima osvetljeni su centri sela u kojima se uglavnom nalaze crkve , škole i objekti Mesnih zajednica.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.