Predstavnici OEBS-a u Valjevu

imagePredstavnici OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, koji posmatraju izbore u Srbiji, boravili su  danas u Valjevu. U okviru misije za posmatranje izbora procenjuje se zakonodavni okvir, njegova implementacija, prati se kampanja, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, učešće nacionalnih manjina i rešavanje izbornih sporova.

Misija sprovodi i sveobuhvatno praćenje medija.

Predstavnici Misije su se danas sastali sa rukovodstvom grada Valjeva i predstavnicima Gradske izborne komisije, koji su ih tom prilikom upoznali o izbornim aktivnostima koje su preduzete, a koje su u nadležnosti lokalne samouprave. Dugoročni posmatrači Misije Donal Blejk i Kari Vanhanen nameravaju da se sastanu sa predstavnicima političkih partija i kandidatima, sudstvom, policijom, civilnim društvom i medijima u Valjevu.

Cilj ovih aktivnosti je da se proceni saglasnost predstojećih parlamentarnih izbora sa stavovima OEBS-a i ostalih međunarodnih standarda za demokratske izbore, kao i poštovanje nacionalnog zakonodavstva.

OEBS-ova misija za  praćenje prevremenih parlamentarnih izbora 2016. je uspostavljena na poziv vlasti Republike Srbije i čini je 10 međunarodnih eksperata u Beogradu i 12 dugoročnih posmatrača, koji su raspoređeni širom Srbije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.