Zgrada stare Železničke stanice za deo duga “Sloge”

imageGrad Valjevo umanjiće dug preduzeća „Sloga“ koje je u UPPR-u preuzimanjem zgrade stare Železničke stanice. Poreznici vrednost zgrade proceni na 29 miliona dinara. Dug „Sloge prema Valjevu 71,7 miliona dinara.

Pred obdbornicima grada naći će se odluka Veća kojom se prihvata ponuda „Sloge“ od 17.12.2015. godine o preuzimanju imovine dužnika na ime izmirenja dela duga prema poveriocu Valjevu, a koje čini zgrada Železničke stanice od 206 kvadrata, druga zgrada žeezničkog saobraćaja od 110kvadrata i zgrada železničkog saobraćaja od 21 kvadrat. Sva tri objekta nalaze se kod Vukovog spomenika i već su se u dva navrata nalazila u prodaji republičke poreske uprave , ali se nikada niko nije javio na ovaj oglas. Razlog tome možda je u činjenici da je objekat u vrlo lošem stanju.
Unapred pripremljenim planom reorganizacije odredjeni su načini i rokovi izmirenja duga „Sloge“ prema Valjevu kao poveriocu klase III-neobezbedjeni stečajni poverioci odnosno poveriocfi trećeg isplatnog reda sa predvidjenim uslovnim otpisom duga od 20,5% odnosno isplata 79,5% bez valutne kaluzule i obrauna i plaćanja kamate uz rok namirenja od 10 godina sa grejs periodom od 12 meseci sa tromesečnim ratama otplate. UPPR predvidja da dužnik obaveze može namiriti kompenzaciono odnosno pute zamene.
Interewantno je da ovaj obejkat nalazi pod hipotekom banke za koju Poreska uprava nije prihvatila brisanje pa sama odluka o zameni dela duga za objekat može nstupiti na snagu tek nakon što nastupi brisanje hipoteke.

image Ne treba zaboraviti da je grad Valjevo predlagao znatno ranije ovu vrstu zamene na ša je vlasnik Sloge Vidoje Vujić najpre pristao, a potom pristanak povukao. Tada je i dug „Sloge“ prema Valjevu bio niži.
Kakvu bi namenu imala ova zgrada za sada nije poznato kao što je nepoznato i kolika su ulaganja potrebna da bi se ona privela bilo kakvoj nameni. U prizemlju zgrade nalaze se prostorije DS-a i kafić trenutno dok je sprat gde su nekada živeli stanari zbog neuslovnosti iseljen. Osim sprata krov je u lošem stanju pa bi izdvajanja morala praktično obezbediti celokupnu rekonstrukciju sprata i potkrovlja .
Namirenje dela duga praktično je opravdano narodski rečeno činjenicom „daj šta daš“, a kolika je stvarna korist ostaje da se vidi. Kako je grad procenio da ova zgrada odgovara namirenju dela duga , a nijedan kupac u Valjevu i Srbiji nije mislio da je to dobra kupovina takodje ostaje nejasno.
Ne treba ni zaboraviti da je još od 2008 godine grad slao poruku gradjanima da po pitanju poreza i duga nisu svi isti .

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.