U Valjevu vri od medija

imageGrad Valjevo sa 10 miliona dinara sufinansiraće realizaciju 19 medijskih projekata. I ovaj medijski konkurs pokazao da mediji nisu bitni kako se obično misli.

Ove godine grad je izdvojio 10 miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata, a komisija je po pristiglim prijavama donela odluku da finansira 19 medijskih projekata medju kojima su i oni koji se inače ne bave ni novinarstvom niti bilo kojim drugim oblikom učešća u medijima. Zakon o sufinansiranju projekata u medijima prepisan je u najvećoj meri od EU , ali država Srbija daleko je od standarda primene ovog zakona .
Osnova ovog zakona leži u dobrobiti društvene zajednice odnosno osnovno pitanje kada se govori o projektima jeste, da li gradjani imaju korist od projekta i kakvu? Čime je ona merljiva? I još niza odgovora na pitanja do onog koji mora biti uključen kakva je praćenost medija koji realizuje projekat, odnosno da li će finansirani projekat biti vidljiv i u kojoj meri?
Tako kaže Evropa i svako ko se bar jednom našao na seminarima koji su za temu imali upravo medijske projekte dobro zna na koja se pitanja odgovra u razmatranju projekta , ali pre svega i u njegovom predlaganju. Projekti sa kojima mediji konkurišu po zakonu ne smeju biti redovna aktivnost medija , nešto čime se medij već bavi već posebno izabrana tema na koju se odgovara. To opet kaže Evropa, a Srbija ima drugačije aršine.
Medijski projekti shvaćeni su kao dobra volja države da mediji prežive krizu , ali ne po svaku cenu i ne svaki medij. Visok stepen siromaštva , urušavanje privrede sve su to faktori koji su medije doveli u stanje potpune zavisnosti od jedinog izvora novca na tržištu , a to je država. Nijednom mediju u Srbiji pa ni u Valjevu ne bi na pamet padalo da realizuje bilo kakav projekat da postoji bar donekle realna mogućnost finansiranja iz sektora marketinga. Iako Evropa nije tražila od Srbije da preteruje , Srbija je otišla korak dalje ostavivši mogućnost svakom preduzetniku u državi da se može javiti na medijski konkurs pa i mogućnost da se na konkurs za sufinansiranje medija u Valjevu , Šapcu, Nišu i svakom drugom gradu u Srbiji mogu javiti svi mediji pa i preduzetnici , ne samo iz lokalne samouprave koja projekte sufinansira.
Tako smo lagano po ugledu na celu Srbiju i u Valjevu došli u situaciju da se na konkurs za medijske projekte jave i oni koji se nikada nisu bavili medijima ili su to činili nekad davno. Zbog toga su stvarni proizvodjači medijskih sadržaja , upravo oni koji svakodnevno informišu javnost o dešavanjima u Valjevu došli u isti položaj sa onima koji konkurs vide kao priliku da na lak način dodju do neke zarade. Potpuno je pogrešno razmišljanje da Valjevo ima 19 medija . Nema ih . Ako neko zaista misli da Valjevo ima pedeset novinara, vara se. U Valjevu se novinarstvom u pravom smislu te reči i svakodnevno, bavi jedva deset osoba čija je egzistencija već godinama na tankoj liniji održivosti.
Ovako gledano, kako sada stvari stoje, svako ko ima kućnu kameru ili računar može sebe smatrati izgleda ravnopravnim sa onima koji su godinama u novinarstvu i medijima.
Sve ovo nije loše jer je sada jasno da na konkurs za medijske projekte sledeće godine treba da se jave svi preduzetnici Valjeva i mogu se nadati sredstvima. Kao resurs potrebno je da sklope ugovor sa nekim medijem u Srbiji da će upravo posredstvom njega emitovati emisiju, tekst, mogu i sami odštampati brošuru i podeliti je bez bojazni da će time narušiti zakon.
Po informacijama do kojih je došla Vamedia sredstva su ove godine rasporedjena na sledeći način:
1.Živorad Janković „Produkcija Šešir“-Valjevska zelena panorama-350 000 din
2.Kolubarske.rs „Lokalno informisanje izveštavanje o radu lokalne samouprave“-470 000
3.Studio za ples i zabavu „StudioM“-Emisija Nestrpljivi snovi“-300 000 din
4. Vujić televizija-Temelji valjevskog razvoja-2 630 000 din
5. Radio Patak- Informiši se Izveštavanje o gradu Valjevu-600 000 din
6. Radio Istočnik-Pravoslavlje i mladi -150 000 din
7. U gradu info- Uposli se -200 000 din
8.TVA Plus- Va info – 1 300 000 din
9.Vinogradina doo-Kolubarsko poselo-250 000 din
10. RTV Marš-Poljoprivredni potecijali valjevske doline -1 000 000 din
11.Pantović Zoran Udruženje za promovisanje prirode i tradicionalnih vrednosti –Serijal „Iz Valjeva ka Povlenu 2 deo“
12.Ivana Pavlović Dušan Rašević Studio D – Pruga Valjevo Loznica-350 000 din
13.Radio Valjevo – Valjevo u etru- 500 000 din
14. Info 24 –Valjevo u fokusu
15.Dragan Ilić-Povratak u bolji život za osmeh zadovoljstvo Valjevki i Valjevaca u 2016-300 000 din
16. Vamedia-Valjevo Danas-600 000din
17. Radio 014-Valjevo su mladi – 400 000 din
18. Agropres Beograd-Poljoprivreda valjevskog kraja -100 000 din
19. Novinska agencija „Beta“ Beograd-Unapredjenje informisanja grada Valjeva-300 000 din

S.V:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.