Premijer zakasnio sa brigom o Gračanici

imageNakon što je premijer Aleksandar Vučić rekao u Valjevu da mu je samo potrebna saglasnost patrijarha da bi se zauzeo za Gračanicu , patrijarh Irinej odgovorio : „Bojim se da je sada prekasno“.

 

Prilikom posete Valjevu premijer Aleksandar Vučić obraćajući se gradjanima je rekao da čeka mišljenje patrijarha. „Kada budem dobio čisto mišljenje i rezime , ako bilo šta kaže patrijarh Irinej po tom pitanju , onog trenutka kada nam patrijarh potvrdi mi ćemo da sve uradimo i da sve promenimo što možemo , ali se plašim da niste sasvim u pravu“, rekao je premijer Vučić ne precizirajući šta to praktično znači i da li bi u razmatranje moglo biti uzeto sada pražnjenje brane .
Punjenje brane napreduje očekivanim tempom , a kada je u pitanju manastir Gračanica on je već skoro  pod vodom , u trenutku davanja izjave premijera, od Gračanice se video samo deo kupole.
Patrijarh Irinej se po pitanju Gračanice već jednom oglasio kada je rekao da je dobrobit naroda na prvom mestu kada je u pitanju manastir Gračanica „Vladika Jovan i Vladika Lavrentije su o tome razmišljali i dali saglasnost u ime Sinoda zbog nacionalnog interesa. Tako su premešteni i drugi manastiri.Oni su dali saglasnost , ali pod uslovom izgradnje nove crkve. Koliko razumem izgradjena je nova Gračanica Teško se miri sa tim , mučno je to i teško , ali dešavalo se to i u prošlosti i biće toga i u budućnosti“, rekao je Patrijarh Irinej .
Nakon izjave premijera patrijarh Irinej se ponovo oglasio iznoseći stav da je prekasno za bilo šta. “Nemam ništa protiv da se premijer zauzme za manastir Valjevska Gračanica. Ukoliko ima moći da spreči njeno potapanje, sa tim sam saglasan. Moj utisak jeste da je ovo pitanje trebalo da bude razmatreno mnogo ranije. Bojim se da je sada prekasno da se bilo šta tu promeni“, rekao je patrijarh.
Kako je Gračanica sada već skoro u potpunosti pod vodom pitanje je na koji je način premijer mislio da reaguje i da li je zapravo njegova izjava bila samo rekacija na parole koje su pojedini gradjani nosili prilikom njegove posete Valjevu : „Beograd na vodi, Gračanica pod vodom“.
Dozvolu za potpanje manastira JP Kolubara dobila je od SPC još krajem  osamdesetih godina tako da Vučićeva  izjava, s obzirom na njegovo dugo bavljenje politikom praktično ne kasni mnogo, samo 30 godina.
 
S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.