Podrška nezaposlenima za bavljenje pčelarstvom

imageNezaposleni koji imaju prebivalište na teritoriji Valjeva, Gornjeg Milanovca, Čačka, Mionice i Ljiga, a koji žele da se bave pčelarstvom, mogu se prijaviti na konkurs, koji traje do 18. marta, radi uključivanja u program podrške.

Program podrške obuhvata pomoć početnicima u pčelarstvu, u osnivanju pčelinjaka od 15 košnica sa pčelinjim rojevima i uspostavljanje savetodavne podrške. Sufinansiranje troškova osnivanja pčelinjaka za deset nezaposlenih lica, vršiće se putem bespovratne subvencije od strane opština i donatora. „Agrorazvoj“ daje 40% od ukupne vrednosti, donator 15%, 25% robnog kredita daje preduzeće „Apikejs hani“ iz Belanovice, koje će i otkupljivati ovaj med. Učešće samog pčelara-početnika je 20%, što je nešto manje od 40.000 dinara.“

U Valjevu je planirano da deset budućih pčelara osnuje pčelinjak od 15 košnica sa pčelinjim rojem. Vrednost bespovratnih sredstava je 106.977,12 dinara, robni kredit je 48.625,96 dinara, a sam pčelar treba da uloži 38.900,77 dinara.

Bojan Bošković, direktor JP „Agrorazvoj-valjevske doline“ je pozvao sve zaintresovane, a naročito nezaposlene mlade i žene, da se prijave na ovaj konkurs, jer će ove kategorije imati prioritet, prilikom odabira.

„Obaveza početnika-pčelara je da nađe savetodavca, iskusnog pčelara, koji će biti mentor i jemac za robni kredit i koji će ga uvoditi u sam posao. Obaveza novog pčelara je da u pčelinjaku mentora bude prisutan dva puta nedeljno i da mu pomaže i uči kako se proizvodi med i bavi pčelarstvom. Isporuka samih košnica od strane preduzeća će biti posle bagremove paše. Obaveza vraćanja robnog kredita je do kraja septembra 2017. godine. Konkursna dokumentacija je na sajtu grada Valjeva i Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ i preduzeća „Apikejs hani“ iz Belanovice, kome se šalje konkursna dokumentacija. Rok za slanje je petak, 18. mart do 16.00 časova.

Program je koristan, jer će omogućiti nezaposlenim ljudima da počnu da se bave pčelarstvom, koji je održiv posao. Sa duge strane, med je veoma konkurentna roba, koja može da se izveze. Ovim programom je predviđen plasman samog proizvoda. Početnik je zaštićen, jer nije obavezan da po bilo kojoj ceni preda med otkupljivaču, nego je procenjena vrednost roja i košnice 105 evra. Ukoliko ima povoljniju cenu, moći će svoju robu da plasira na drugom mestu. Ovo je dobra priča koja vodi ka razvoju pčelarstva, jer ćemo samo u Valjevu imati 150 novih košnica sa rojevima pčela“, rekao je Bojan Bošković, direktor JP „Agrorazvoj- valjevske doline“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.