„Sloga „- Od kafane do milionskih dugova II

imageDok u Valjevu svakoga dana biva ugašeno po nekoliko firmi, a i oni koji rade hodaju po tankoj ivici koja ih deli od propasti, samo oni koji imaju velike dugove još uvek postoje. Iako je „Sloga“ trenutno u Unapred pripremljenom planu reorganizacije mnogi su skeptični po pitanju uspeha. Ovo preduzeće vuče za sobom ćerke firme takodje u dugovima.

Nakon preduzeća „Narcis Divčibare“ vlasnici svih pomenutih firmi Vlajko i Vidoje Vujić iznedrili su još jednu firmu „HTD Vujić Divčibare“ d.o.o. Valjevo. Ukupan dug ove firme sa stanjem na dan 31.12.2015. godine iznosi 21.854.044,81 din.
Od ovog iznosa ukupnog duga, dug za porez na zemljište iznosi 6.405,61 dinar, dug za porez na imovinu obveznika koji vode poslovne knjige iznosi 4.893.341,14 dinara, dug za boravišnu taksu iznosi 12.391.979,74 dinar, dug za posebnu naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine iznosi 1.037.019,92 dinara, dug za komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru iznosi 2.109.251,67 dinara, dug za komunalnu taksu za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnog prostora u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti iznosi 155.619,45 dinara, a ovaj dug sa 01.01.2015. godine iznosi 316.372,50 dinara, koji dug je u reprogramu po odredbama Zakona o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga i dug za naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta iznosi 1.260.427,28 dinara.

Sva tri do sada pomenuta preduzeća u osnovi imaju bavljenje turizmom dok je realna situacija takva da Divčibare na kome se nalaze pojedini objekti , a ni sam Grad Valjevo ne može da se pohvali razvojem turizma. Na Divčibarama trenutno isti vlasnici poseduju : hotele Balkaniju i Maljen, dečije letovalište „Mladost“, IMT odmaralište i Kongresni centar u izgradnji. U trenutku kada je privatizovana „Sloga“ i najavljena ulaganja brojni objekti tražili su intervencije koje su očito finansirane iz kredita medju kojima je kažu upućeni i 6 miliona evra od Agrobanke. Upravo ovi krediti zajedno sa dugovima učinili su da dug „Sloge“ pred ulazak u UPPR bude obračunat na 1,4 milijarde dinara. Vrednost imovine procenjena je na 2,8 milijardi .
Renoviranje je doživeo i Hotel Narcis i delom hotel Grand , ali su i oni za sobom povukli samo dugove. Pokušaj saniranja dugova vidjen je u dva navrata od strane ministarstva finansija odnosno Poreske uprave Beograd Filijale u Valjevu sa prodajom objekta stare Železničke stanice najpre 31.12. 2014 . godine , a potom i 05.01.2015. godine . Obe prodaje bile su neuspešne . U medjuvremenu je propao i pojušaj grada Valjeva da se nagodbom o preuzimanju istog objekta dugovi smanje . Po saznanjima Vamedie Vidoje Vujić je najpre pristao na ovaj dogovor , a potom od istog sam odustao.
Cifre: 1,4 milijarde dinara-“Sloga”, 1.598.224,00 din- „Narcis Divčibare“, 21.854.044,81 din „HTD Vujić Divčibare“, toliko su velike da bi se običnom gradjaninu u Valjevu moglo zavrteti u glavi , a najveći broj Valjevaca nikada neće, što bi narod rekao, ni za života neke cifre zaraditi . Ipak običan gradjanin nikada neće ni doživeti da mu stignu dugovi sa ovim iznosima jer će već sa dugom od 5000 dinara na adresu firme ili kuće stiže Opomena iz poreske službe. Poreznici kažu kamata teče.
„Uspešna“ rekordna privatizacija po pitanju iznosa od 470 miliona dinara za „Slogu“ postala je samo ružna i tužna slika koja se ogleda u turističkim kapacitetima Grada Valjeva .
Neagilnost i neblagovremena naplata dugovanja za poreze onih koji su o tome odlučili kumovala je i u slučaju „Sloge“ , ali drugih preduzeća istih vlasnika . Postavlja se pitanje koliko neko u Srbiji uopšte može biti zadužen, ali i u kojim slučajevima država pruža ruku pomoći kroz UPPR?

Nastaviće se ….

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.