Podeljena mišljenja o predlogu demokrata

imageValjevske demokrate predložiće svim političkim akterima u gradu potpisivanje Deklaracije o slobodnim i fer izborima u Valjevu. Velike partije u Valjevu medjutim misle da načelno potpisivanje nije potrebno.

Kako kažu, poučeni lošim iskustvima Demokratske stranke na vanrednim lokalnim izborima u pojedinim lokalnim samoupravama Demokrate predlažu potpisivanje Deklaracije o slobodnim i fer izborima. Ova Deklaracija trebalo bi da obaveže političke aktere u Valjevu na uzajamno poštovanje u predizbornoj kampanji . Oni posebno navode da Deklaracija treba da predupredi nasilje nad gradjanima, kandidatima na listama, uništavanje imovine , pritiske na medije.
Najveći broj manjih stranaka u Valjevu uglavnom će na izbore u koalicijama sa većim partijama i za Vamediu kažu da u načelu nemaju ništa protiv takve inicijative , ali da će oni kampanju organizovati u dogovoru sa koalicionim partnerom .Odgovor na pitanje o poptisivanju Deklaracije treba po svemu sudeći da daju velike partije u Valjevu .
" Mi na tu inicijativu nemamo odgovor iz jednog prostog razloga jer je država već propisala pravila izborne kampanje koja važe za svaku partiju, a njihov nesuvisli predlog, SNS nema vremena da razmatra", rekao je za Vamediu predsednik GO SNS-a Slobodan Gvozdenović.
Valjevski socijalisti podsećaju da su upravo oni bili ti koji su uputili apel za korektno ponašanje . " Vidimo tu inicijativu kao inicijativu radi inicijative i to ne znači ništa, to je njihov politički gaf i način da se promovišu u javnosti . Mi smo prvi tražili stvaranje jedne korektne političke atmosfere u trenutku kada je u gradu transparentno postojao pokazatelj jedne negativne i prljave kampanje i protiv novinara i protiv političkih funkcionera. DS se tada nije oglasio . Valjevo je uvek imalo jednu dobru izbornu atmosferu i korektnu političku utakmicu ne vidim zašto bi sada bilo drugačije", kaže predsednik OO SPS-a Dragan Jeremić.
Iako izbori još uvek nisu zvanično raspisani u samom gradu već se primećuju aktivne pripreme političkih partija kroz organizovanje izbornih štabova i predizbornih koalicija.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.