Brana budi radoznalost

imageZa praznike mnogi Valjevci odlučili su se za odlazak do brane Stubo-Rovni, ako ništa drugo, bar zarad fotografisanja.Turistički potencijal akumulacije vidljiv je već sad, ali ne i konkretni koraci ka realizaciji .

Hidroakumulacija Stubo-Rovni trenutno je u fazi punjenja i upravo ova činjenica povod je brojnim Valjevcima da obidju akumulaciju , fotografišu se , prošetaju. Nisu retki ni oni koji za dane vikenda i praznika do brane vode i svoje goste koji praznike provode u Valjevu.
Duga kolona automobila parkiranih od samog skretanja sa glavnog puta vidljiva je već izdaleka dok motoristi koriste priliku da se provozaju samom saobraćajnicom na brani.
Fotografije potom preplave internet što biva povod i drugima da se lično uvere u punjenje akumulacije.
Istini za volju ono što nedostaje celoj ovoj priči i lepim fotografijama jeste mesto na kom bi Valjevci mogli da predahnu uz kafu ili piće. Ipak ovaj podatak da bez obzira na to što sam prostor još uvek nije uredjen privlači pažnju Valjevaca trebao bi da bude jasan signal lokalnim vlastima šta su naredni koraci po pitanju ove akumulacije. Oživavanje turističkih potencijala priča je koja se povremeno pominjala u toku izgradnje brane , ali su mnogi verovali da je sve to daleko od ostvarenja i potpune realizacije. Ako je brana već interesantna Valjevcima može biti zanimljiva i turistima, ali se sa uredjenjem prostora oko same brane očito mora krenuti na vreme.

image Već je javna tajna da su interesovanje za zemljište iznad brane pokazali gradjani Novog Sada i Beograda koji bi baš na tom mestu izgradili vikendice. Ipak izgradnja u obodnim delovima brane trebalo bi da bude strogo kontrolisana zbog otpadnih voda i očuvanja okoline. Direktor preduzeća Kolubara Miodrag Marković svojevremeno je u sklopu samog projekta najavio izgradnju Akva parka u podnožju brane. Ako brana već sada pobudjuje interesovanje može li se pretpostaviti koliko će interesovanje uslediti kada se sve stavi u funkciju. Ako je razvoj turističke infrastrukture verovatno , znajući kako kod nas stvari funkcionišu, nešto na šta moramo čekati da li bi bar angažovanje jednog lica koje bi na samoj brani moglo da pruži osnovne informacije o akumulaciji bio prevelik zalogaj?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.