Srpska Nova godina bez opozicije

imageDa se večeras dočekuje srpska Nova godina slabo ko će konstatovati. Ona je uglavnom u Srbiji bivala opoziciona Nova godina više nego kalendarska . Sad , gde je opozicija?

Srpska Nova godina svoje začetke u obeležavanju ima još od 1923 . godine , ali je u žižu javnosti ipak dospela sa dolaskom komunista na vlast . Oni su išli čak toliko daleko da su uredbama ograničavali rad kafanama 13. januara samo do 22. sata kako bi se eventualna proslava izbegla. Nije mali broj ni onih koji su uhvaćeni u proslavi ostatak noći proveli u zatvoru.
Iako osnovno utemeljenje ovaj datum ima u julijanskom kalendaru koji poštuje SPC , Nova godina više je uvek bila politički manifest nego verski. Generacije ljudi u Srbiji ovaj datum iščekivali su kao potvrdu i doprinos nacionalnom identitetu odnosno njegovom očuvanju .
Kroz ovu Novu godinu opozicija je u Srbiji bivala u prvom planu pa su samom datumu prethodile opsežne pripreme i studijsko promatranje prilika i mesta na kojima bi se proslava mogla održati.
Vremenom , promenom komunističkog režima , srpska Nova godina nije izgubila na značaju. Poznato je da se od 90-tih godina pa sve do 2000. godine ovaj datum takodje obeležavao , a u znak protivljenja tadašnjem režimu. Dočeke na trgovima organizovala je opozicija najpre predvodjena SPO-om. Ipak od 2000 na ovamo kada je svako dobio mogućnost da ovaj datum obeležava po volji srpska Nova godina najednom je postala manje značajna . Možda najpre zbog toga što je nekadašnja opozicija došla na vlast , a u opoziiji su se našli oni koji je nisu ni obeležavali .
Sada je pitanje da li Srbija ima opoziciju , odnosno, ko organizuje doček srpske Nove godine.
U Valjevu dočeka nema,a u Ljigu i Mionici gradska vlast oragnizuje doček sa sve muzičkim zvezdama. Dakle doček ne organizuje opozicija.
Mnogi tvrde da prave opozicije u Srbiji i nema pa se ovaj datum u smislu obeležavanja ,bar za sada ne može smatrati proslavom iz inata što je nekada bio .Svi oni koji su iakd bili opozicija bar jednom su se našli u vlasti. Pa potom oni koji se sada u republičkom parlamentu smatraju opozicijom nikada nisu ni prednjačili u proslavi srpske Nove godine. Ali će večeras novogodišnji koktel u Valjevu imati Demokrastka stranka koja je novogodišnji koktel ranijih godina uglavnom održavala 11. januara.
U državnom prazničnom kalendaru srpska Nova godina nije navedena pa to i znači da svi danas i sutra rade sasvim normalno , što je i slučaj u svakom gradu.Na ulicama nema praznične atmosfere , ali ni one koju bi zaverenici eventualne proslave kao nekad stvarali.
Valjevske kafane nisu se istrošile na reklamu nekog posebnog dodgadjaja baš za ovo veče, a s obzirom da je sreda pa i da je na snazi ograničenje radnog vremena do ponoći jasno je da im se možda i ne isplati.
Ipak , ako sada nema opozicije i ako sada nema srpske atmosfere to ne znači da je nekad možda opet jednom u budućnosti neće biti. A opet, možda se odustane od ovog datuma pa pronadje neki drugi koji bi mogao biti čisto inaćenje, ali srpsko.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.