Sport na nesportski način

imageGrad Valjevo sa 154 miliona dinara finansiraće razvoj sporta i omladine u Valjevu.U ovoj cifri sadržano je finansiranje sportskih klubova , UFK „Valis“ i investicije u sportsku infrastrukturu. Ove godine sportski klubovi na raspolaganju imaju 3,5 miliona više nego prošle godine. „Već se zna ko će dobiti najviše“, kažu u pojedinim sportskim klubovima u Valjevu.

Najviše novca sa pozicije finansiranja sporta i omladine u ovoj godini otići će za finansiranje aktivnosti sportskih klubova , 47,5 miliona dinara. Prošle godine najviše novca odlukom SS Valjeva i Komisije koja odlučuje po ovom pitanju opredeljeno je KK Metalac 15 miliona dinara. I to redovnom odlukom 13 plus dva dodatna miliona na samom kraju godine, ukupno 15 miliona dinara .Posle Metalca najviše novca iz budžeta dobio je prošle godine FK Budućnost Krušik i to prvobitnom odlukom komisije 5 miliona dinara potom dodatnih 2,7 miliona u toku godine i na samom kraju godine još dodatnih milion dinara što čini ukupnu sumu od 8,5 miliona dinara.

Kako Vamedia saznaje grad će vrlo brzo raspisati konkurs za finansiranje sportskih klubova. Neki klubovi će se finansirati na osnovu godišnjeg programa , drugi na osnovu predloženih aktivnosti, a i ove godine grad će finansirati stalne sportske manifestacije. Prošlogodišnjem spisku od 31 kluba u ovoj godini biće pridodati i ženski odbojkaški klub, streljački klub , a ponovo će biti finansiran i atletski klub koji prošle godine nije finansiran iz razloga neopravdavanja sredstava iz prethodne godine.
UFK „Valis“ koja se stara o svim sportskim objektima u Valjevu u ovoj godini biće finansirana sa 43 miliona dinara za šta u ovboj Ustanovi kažu da je uspeh jer je u prethodnoj za njihov rad bilo izdvojeno 22,5 miliona dinara. “ Mi na staranju imamo pet sportskih objekata, u toj sumi novca su zarade zaposlenih jer smo zbog potreba posla prošle godine uz dozvolu ministarstva zaposlili još radnika koji su nam bili potrebni, imamo povećane troškove održavanja balona u Petnici koji ranije nismo imali na poziciji ustanove. Pored 7 miliona za održavanje objekata ja se nadam da ćemo u pregovorima sa gradom uspeti da dobijemo novac za plastifikaciju i preostalih bazena u SRC Petnica za šta od ovog novca nemamo dovoljno“, kaže Aleksandar Mijailović direktor UFK Valis.
U ukupnoj sumi od 154 miliona nalaze se i investicije u sportsku infrastrukturu medju kojima je i sredjivanje prostora na Pećini , natkrivanje tribina i ispunjavanje obaveze preuzete u zajedničkom projektu sa Fudbalskim savezom Srbije. Sportski klubovi u Valjevu zadovoljni su kažu što u načelu dobijaju bilo kakav novac , ali raspodelu vide krajnje kao nesportsku jer kako pojedini kažu za Vamediu i ove godine već se unapred zna ko će i koliko novca dobiti te i da je priča o razvoju sporta medju decom samo priča . “ Mi u klubu radimo sa decom upravo , ali nije nam to izgleda važno kad se opredeljuju sredstva. Većina nas kaže dobro je išta nego ništa i mi taj novac koristimo za učešća na takmičenjima. Videćemo kako će biti ove godine, ali ne nadamo se previše“ kaže vasnik jednog sportskog kluba koji je Vamediu zamolio da ostane anoniman kako mu slučajno ne bi izmakla sredstva. “ Mi odlučujemo po predlozima koje nam dostavi Sportski savez Valjeva. Oni su ti koji imaju nadamo se najbolji uvid u sport u Valjevu. Konkurs
će biti raspisan vrlo brzo i siguran sam da klubovi već spremaju programe. Zaista se trudimo da svi dobiju sredstva „, kaže Marko Živanović član gradske Komisije .
Svi sportski klubovi imaju inače pravo na besplatno korišćenje sportskih objekata , ali tih objekata nema dovoljno za sve pa neki klubovi i dalje plaćaju sale. Iako godinama grad pokušava da uvede red u stanje sporta u Valjevu čini se da o sportu ne odlučuju samo sportisti i rezultati već i neke druge prilike . Iako se mnogi slažu da je bolje nego što je bilo još uvek izostaje jasna strategija grada po pitanju sporta . Ako već svi tvrde da deci treba dati prednost , a ne profesionalcima onda bi u strategiji to trebao da bude osnovni postulat i sveto pismo za sve buduće raspodele sredstava.
Vamedia nije uspela da dodje do informacije kako su neki klubovi dodatno finansirani iz budžeta na kraju godine kada su projektom na početku godine dobili traženu sumu novca . Na osnovu čega je na koncu projektnih aktivnosti grad iz budžeta izdvojio još skoro pet miliona nije poznato jer ono što je poznato jeste da nije bilo naknadnog raspisivanja konkursa za oblast sporta. Nije poznato ni da su klubovi obavešteni da će biti dodatnog izdvajanja za poziciju sporta jer bi kako kažu dodatno i oni konkurisali.
Ipak ovaj slučaj možda će znati da objasni revizor koji kako je najavljeno u Valjevo stiže ove godine.
S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.