Praznici mogu i skromno

imageU susret Badnjem danu i Božiću valjevska pijaca , ali i ulice osvanule su u znaku Badnjaka. Za najosnovnije potrebe za obeležavanje ovog dana potrebno je izdvojiti oko 200 dinara dok Božićna trpeza može da znači velika izdvajanja iz kućnog budžeta.

Badnjak koji se tradicionalno na današnji dan pali u Valjevu se u zavisnosti od veličine može kupiti po ceni od 50 do 200 dinara. Prodaja Badnjaka tradicionalno je najveća na prostoru zelene pijace ,porti crkve presvete Bogorodice, ali prodavaca ima i po celom gradu. U zavisnosti od vrste ikebane koja sadrži žito , grančicu drena, slamu cene se kreću od 50 pa i do 300 dinara za posebno ukrašene vence. Ukoliko se odlučite za kupovinu ovih potrepština pojedinačno bez posebnog aranžmana sve možete pazariti po ceni do 50 dinara. Standardno će se danas na trpezi mnogih naći pasulj koji se prodaje po ceni od 200 do 250 dinara, rotkva 50 dinara, praziluk, 80 dinara, jabuke od 50 do 70 dinara u zavisnosti od vrste.
Ipak u Srbiji nema Božića bez pečenice pa su kako saznajemo cene prasetine žive vage od 180 do 220 dinara za kilogram u zavisnosti od težine dok se jagnjetina prodaje po ceni oko 270 dinara za kilogram žive vage. Pečenje i redjenje u Valjevu se naplaćuje po 1500 dinara dok se kilogram pečenja u mesarama kreće oko 1000 dinara.
U skladu sa mogućnostima ovog Božića mnogi će se odlučiti za skromnije obeležavanje ovog verskog praznika , a ne treba zaboraviti da značenje Božića nije u jelu i piću te prebogatoj trpezi već porodici koja je na okupu.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.