40 prekršajnih prijava za uriniranje na javnom mestu

imageKomunalna policija za samo par poslednjih meseci prošle godine napisala je 40 prekršajnih prijava za uriniranje u Tešnjaru. Komunalci kažu da je broj izrečenih opomena i upućenih apela gradjanima nekoliko puta veći.

Gradjani koji žive u Tešnjaru godinama se žale Gradskoj upravi na problem koji imaju u vezi činjenice da mnogi gradjani , posetioci kafića u Tešnjaru u najvećoj meri koriste njihova dvorišta i manje ulicice da bi tu obavljali malu nuždu. U inspekcijskim posloima grada kažu i da brojni ugostiteljski objekti u Tešnjaru nemaju eksterni sanitarni čvor koji je potreban , a sami gradjani potvrdjuju da su toaleti premaleni, na neadekvatnim mestima te da se u najvećoj meri ne mogu ni koristiti . „To nije naša nadležnost već drugih republičkih inspekcija i pravo je pitanje za njih kako su pojedini objekti dobili dozvole . Naša je nadležnost nešto drugo , a to su javne površine izmedju ostalog na kojima je zabranjeno prosipanje mnogo čega , a verujte prva stvar koja se navodi u odluci o komunalnom redu jeste uriniranje na javnim površinama“, kaže Saša Ivanović načelnik odeljenja inspekcijskih poslova.
Sve ove činjenice dovele su do toga da jedan od komunalnih policajaca uvek dežura u Tešnjaru , opominje , ali i piše prekršajne prijave. „ Verujte da smo prvo samo upozoravali , pa smo ih opominjali. Oni koriste sve prolaze, ulaze , dvorišta , svako zaklonjeno mesto za obavljanje nužde. Gradjani koji tu žive spravom se bune i traže zaštitu grada. Nismo mi krivi što ti ugostiteljski objekti ne ispunjavaju potrebne uslove i zaista smo pokušavali da razumemo i te gradjane koji izlaze iz kafića da bi napolju obavili nuždu. Verujte da su sva lica kojima je napisana prekršajna prijava zatečena po izlasku iz nekog objekta. Nisu to bili prolaznici u Tešnjaru“, kaže Siniša Djurić načelnik komunalne policije.
Meštani tešnjara kažu da se ne zna kad je gore , da li leti ili zimi te i da su na svoje ograde i kapije kačili obaveštenja o zabrani takvog ponašanja u ulici i ispred kuća , ali da u najvećoj meri mladi sugradjani nisu marili za njihove table i poruke.
„ Iznenadićete se , ali to nisu samo muškarci u prekršaju već i žene takodje . Napisali smo 40 prekršajnih prijava gde je zaprećena kazna od 8 000 dinara , a po zakonu o oportunitetu ukoliko kaznu plate u roku od osam dana ona se prepolovljava pa iznosi 4 000 dinara. Proveravali smo niko nije uplatio u roku od osam dana tako da im sad sledi sudija za prekršaje i nakon toga plaćanje kazne u punom iznosu plus sudski troškovi“, navodi Djurić. Nova odluka o komunlanom redu po ovom pitanju je sasvim jasna.
U Valjevu se već duže vreme govori o potrebi postojanja javnog WC-a , ali sve i da postoji negde u centru grada gde je najveća frekvencija pešaka teško je zamisliti da bi neko iz kafića u Tešnjaru napustio objekat kako bi otišao u javni WC u centru grada.
Situacija koju imamo govori nešto i o nama samima , a to nije parola „Snadji se“, kao ššto reče jedan od sugradjana već činjenica da mnoge stvari koje radimo i odluke koje donosimo jesu saniranje posledice , a ne sanacija uzroka kako bi trebalo. U ovom slučaju ukoliko bi svaki ugostiteljski objekat ispunjavao zakonom predvidjene normative ne bismo morali da postavljamo komunalnog policajca da čuva grad od uriniranja.
Republika Srbija najavljuje donošenje Zakona o komunalnom redu i na nivou države pa bi neke mere mogle biti i pooštrene, ali ako slučaj Tešnjara po ovom pitanju postane praksa u celom gradu trebaće nam mnogo više od jednog komunalnog policajca i kazne od 8 000 dinara.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.