Čeka se još 73 miliona dinara povraćaja od Vlade

imageZamenik gradonačelnika Žarko Kovač izrazio je nadu da bi gradu do kraja godine mogla biti vraćena uložena sredstva u sanaciju od poplave u visini od 73 miliona dinara . Prošle godine samo dan pred Novu godinu država vratila prva 52 miliona dinara.

Grad Valjevo odmah nakon poplave uložio je sopstvena sredstva u sanaciju infrastrukture da bi nakon toga Vlada Srbije donela odluku da će uložena sredstva vratiti lokalnim samoupravama pa je deo novca Valjevu uplaćen samo dan pred Novu godinu. Zamenik gradonačelnika Kovač kaže da će preostali deo novca izvesno biti uplaćen. “ Mi smo nekoliko puta do sada dobili potvrdu u razgovorima da će nam sredstva biti uplaćena I mislim da će tako I biti. Plan je da ta sredstva budu utrošena za klizišta , njihovu sanaciju jer tu govorimo o zaista velikom broju kizišta I samo jednom malom delu koji je saniran”, kaže Kovač.
U novooformljenom registru na spisku je preko 1000 klizišta od kojih mnoga ugrožavaju I stambene objekte. “ Trenutno se radi sanacija klizišta u Ulici Marka Kraljevića, a uradili smo već klizišta u Zlatiborskoj I Njegoševoj ulici. Sva tri pomenuta klizišta ugrožavala su kuće ljudima”, kiaže Kovač.
Gradska Direkcija svojevremeno je iznela podatak da su uradjeni već projekti za sanaciju 43 klizišta. Dobra vest, ako se tako uopšte može reći je da od 1000 klizišta koja su registrovana , broj onih koja ugrožavaju objekte I saobraćajnice je ispod 100. “ Kada pregled bude do kraja završen to će biti oko 70 klizišta. Prošle godine uložili smo 50 miliona I od njih su upravo radjena pomenuta klizišta I tu je klizište u parku Pećina.
Kada odredimo prioritetna klizišta koja su akutna , a recimo da odredimo 10 najkritičnijih opredelićemo sredstva u budžetu. Sanacija je vrlo skupa I nadamo se da ćemo dobiti I neku pomoć preko ministarstva za vanredne situacije I ministarstva za gradjevinu. Ministarstvo na žalost nije završilo dva klizišta koja oni treba da urade I to deo iznad Krčmara I jedan odron izmedju Lastre I Podbukova. Oni su zaduženi za regionalne I magistralne pravce”, kaže Kovač koji dodaje da je ministarstvu predočeno da nisu sanirali ono što su pre godinu dana obećali, ali da nije tačno da ministarstvo nije pomagalo. Medju klizištima koja ugrožavaju više stambenih objekata su klizište na Suvoj česmi , tri klizišta na Šabačkom putu I jedno u ulici Vojvode Mišića. Kako Kovač navodi vrlo je moguće da će upravo ta klizišta biti prvo sanirana u narednoj godini.

image Kriterijumi za sanaciju ostaju isti I kako Kovač kaže ukoliko Vlada uplati novac koji je najavila moguće je ta sredstva iskorititi u dalju sanaciju.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.