Nagrada za Radojičića

imageTreću nagradu na književno-istoriografskom konkursu Fondacije “Dragojlo Dudić” dobio je Valjevac Milorad Radojičić.

Povodom 17. novembra – Dana formiranja Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Srbije, u Narodnoj skupštini Srbije, održana je prigodna svečanost povodom završetka 44 – tog književno-istoriografskog konkursa Fondacije „Dragojlo Dudić“ (koja već decenijama radi pri Republičkom odboru Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije). Posle pozdravnih reči Dušana Čukića, presdednika SUBNOR-a Srbije i Miloša Jevtića, predsednika Fondacije „Dragojlo Dudić“, pročitana su saopštenja oba žirija (književnog i istoriografskog) i uručene nagrade i pohvale najboljim radovima.
Žiri za istoriografiju u sastavu: Slobodan Gavrilović, doskorašnji direktor Izdavačkog preduzeća „Službeni glasnik Srbije“, dr Venceslav Glišić i dr Milan Koljanin, ugledni istoričari i naučni radnici, treću nagradu dodelio je našem sugrađaninu i poznatom istraživaču zavičajne prošlosti Miloradu Radojčiću za rukopis monografije „Dr Miloš Miša Pantić, lekar i revolucionar“. Kako je rukopis jednoglasno ocenjen veoma visoko nadamo se da će se uskoro stvoriti potrebni uslovi da bude objavljena i knjiga o tom izuzetnom čoveku koga su mnogi voleli, politički protivnici poštovali a on i život dao za svoje ideale.
“Ja sam počastvovam što sam dobio nagradu koja nosi ime Dragojla Dudića, našeg zemljaka, uglednog domaćina, „pisca za plugom“, revolucionara, narodnog heroja, čoveka izuzetne etike i prvog predsednika Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Srbije.Prvi put sam učestvovao na jednom konkursu (i to anonimnom),gde su radovi dostavljani pod šifrom. Konkurencija je bila vrlo jaka, o čemu svedoče i podaci da su mnoge radove pisala po dva i više autora i veliki broj nagradjenih i pohvaljenih istoriografskih radova (po tri nagrade i tri pohvale). Za mene je iznenađenje da posle prošlogodišnjeg nagrađivanja mr Branka Matića i ova nagrada dođe u naš grad u toliko pre što su i prva dva nagrađena rada tematski vrlo srodna njemu. Prvi je o Dani Milosavljević, jedinoj živoj ženi – narodnom heroju, a drugi o partizanskom sanitetu čije dr Pantić bio deo ali i kandidat za odlikovanje Ordenom narodnog heroja”, kaže nagradjeni Radojičić..

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.