Počinje Dečja nedelja

imageDanas počinje Dečja nedelja koja će trajati do 11. oktobra. Učešće u Dečjoj nedelji koja se ove godine održava pod naslovom „Podrška porodici -najbolja podrška deci!“ uzele su sve škole, obdanište, Udruženje Andjeli čuvari.

Svečano otvraranje Dečje nedlje biće održano danas u OŠ „Milovan Glišić“ kada će biti zasadjeno i drvo generacije. Svaka škola pojedinačno na svom nivou pripremila je niz programa , a organizatori ističu da je ove godine u fokusu porodica pa i da su u neke programe uključeni i roditelji. Jedan od takvih programa pored izložbi, predstava i kvizova jeste i program pod nazivom „Zasadimo drvo porodične sreće“ koji će biti održan u sredu na platou ispred Centra za kulturu pri čemu će upravo roditelji kačiti poruke na kalem drveta uz humanitarnu pomoć i podršku učeniku sa invaliditetom. „Svake godine imamo puno programa i teško je napraviti selekciju . Bilo bi lepo da ova nedelja traje duže.Tu su kulturno sportska dešavanja, dešavanja vezana za bezbednost dece u saobraćaju , kvizovi, karnevali, vašari. Već godinama treća škola organizuje karneval ulicama našeg grada .Imamo niz predavanja na temu zdravlja“, najavila je Angelina Lukić iz Centra za kulturu.
Kao i svake godine prvaci i predškolci na poklon od grada Valjeva dobiće predstavu . Ove godine je to predstava „Marko Kraljević i Musa Kesadžija“ Puls teatra iz Lazarevca. Iz programa nisu izuzeti ni srednjoškolci koje ove godine očekuje niz promocija knjiga, izložbi i tribina na temu reproduktivnog zdravlja.
U okviru Dečje nedelje škola domaćin dobiće prigodan poklon, a predvidjeni su i pokloni u vidu didaktičkog materijala za Udruženje Naši snovi i odeljenje dece sa posebnim potrebama u Četvrtoj školi. Kad su pokloni u pitanju pripremljene su lopte za pobednike takmičenja igre „izmedju dve vatre“.
Veseljko Belušević iz Organizacionog odbora potvrdio je stav Vamedie da su u mehanizam Dečje nedelje slabo uključene druge ustanove izuzev obrazovnih. “ Ja ne vidim da postoji neka smetnja da druge ustanove budu uključene , ali to nekako godinama izostaje na taj način. Ali evo ove godine imamo jednu interesantnu aktivnost šaljemo predstavnike djačkih parlamentata na sednicu učeniških parlamenta koja će biti održana u Skupštini Srbije.Lično mislim da se mnogim mnifestacijama bavimo ad hoc i svakako da treba raditi na tome da što više organizacija i ustanova bude uključeno. Mi jesmo sada uključili neke , ali u Valjevu ih ima zaista mnogo i trebalo bi da budu aktivniji tokom ove manifestacije.Naš budžet nije bio veliki, ali mislim da je uradjeno najviše što se moglo“, kaže Belušević.

image Medju predavanjima je i jedno za roditelje Milice Novković autora „Porodičnog bukvara“ , a tema je „Vaspitanje bez nagrade i kazne za dobrog roditelja i dobrog djaka“.
Učenici 6. razreda će ove godine moći da prisustvuju i promociji najbolje knjige za decu iz oblasti popularne nauke u regionu čiji je promoter Robert Tkarič dobitnik nagrade „neven“ za najbolju knjigu u 2013. godini. Ova aktivnost pod nazivom „Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije“ biće održana u petak 9. oktobra na Velikoj sceni Centra za kulturu. U popodnevnim satima istog dana na programu je i „porodična kvizijada“ , zabavno takmičenje izmedju odabranih porodica na nivou svih škola.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.