Korupcija je u Srbiji način života

imageIako Grad, ali I brojne institucije imaju usvojen Plan integriteta,borba protiv korupcije ne funkcioniše onako kako je zakonom predvidjeno. U cilju unapredjenja te borbe Udruženje “Dijalog” u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja organizovao je Okrugli sto.

Okruglim stolom pod nazivom “Antikorupcijski dijalog”, Udruženje “Dijalog iz Valjeva I Biro za društvena istraživanja iz Beograda pridružili su se obeležavanju Nedelje parlamentarizma u Srbiji. “ Mi smo kao temu izabrali borbu protiv korupcije jer je javno mnjenje prepuno priče o tome , a kada ta priča dodje na lokalni nivo vidite da su tu rezultati veoma mali. Mi smo to identifikovali na način da Planovi integriteta koji su obaveza organa javnih vlasti slabo zaživeli. Gradska uprava ima taj dokument , ali od svih zdravstvenih ustanova samo Apoteka ima taj Plan. Od svih škola samo Ekonomska škola nema taj Plan”, rekao je Aleksandar Milijašević iz Udruženja “Dijalog”.
Plan integriteta predstavlјa preventivnu antikorupcijsku meru. Plan integriteta je dokument koji nastaje kao rezultat samoprocene izloženosti institucije rizicima za nastanak i razvoj korupcije, kao i izloženosti etički i profesionalno neprihvalјivim postupcima. Cilј donošenja planova integriteta je jačanje integriteta institucije, koji podrazumeva individualnu čestitost, profesionalizam, etičnost, institucionalnu celovitost i uskladjenost, kao i način postupanja u skladu sa moralnim vrednostima. Jačanje integriteta institucije dovodi do smanjenja rizika da se javna ovlašćenja obavlјaju suprotno svrsi zbog kojih su ustanovlјena, što doprinosi pobolјšanju kvaliteta rada institucije, a time i povećanju poveranja javnosti u njihov rad.
“ Plan integriteta je instrument po kome svaka institucija procenjuje izloženost riziku od korupcije I potom postupa po njemu u daljoj proceduri otklanjanja rizika. Primera radi ako se ustanovi da direktor ima neka diskreciona prava onda se ona ili ukidaju ili regulišu.To se tiče I javnih nabavki, zapošljavanja, kako se napreduje u instituciji, kako se dobija otkaz. Na žalost mi donosimo krezave zakone , a to znači da nema sankcija za to”, objasnio je Zoran Ostojić iz Birosa za društvena istraživanja.
Ostojić potvrdjuje da je država donela sve antikorupcijske zakone , ali I dalje ne supeva da se izbori sa korupcijom.
“ Od 24 slučaja na kojima je radio Savet za borbu protiv korupcije , koji su uslov Srbiji na putu evropskih integracija nije uradjen nijedan. U medijima piše da jeste , ali ja koji sam radio na tome I učestvovao, garantujem nijedan nije uradjen.Nigde nema pravosnažne presude jer je ovde korupcija način života I ostavarivanja prava”, rekao je Ostojić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.