Javna rasprava o opasnom otpadu možda u Valjevu

imagePo poslednjim informacijama vrlo je moguće da će Javna rasprava o Studiji uticaja na životnu sredinu po pitanju zahteva preduzeća „Inos Balkan“ za skladištenje opasnog otpada biti održana upravo u Valjevu. Ministarstvo u dopisu Vamediji tvrdi da lokalna samouprava itekako ima uticaj prilikom izdavanja dozvola.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je donelo dopunsko rešenje (broj 353-02-1454/2015-16), kojim je nosiocu projekta preduzeću Inos Balkan naložena obavezna izrada studije o proceni uticaja i o čemu je izvršeno obaveštavanje zainteresovanih organa, organizacija i javnosti, oglaljavanjem u listu “Danas“ 28.09.2015. godine. Jedan primerak informacije o oglašavanju je dostavljen i organu lokalne uprave, Gradu Valjevu dana 17.09.2015. godine. Naime ovo preduzeće tražilo je dozvolu za skladištenje opasnog otpada u svom prostoru i to istrošene olovne akumulatore do 50 tona, otpadna vozila do 50 vozila, otpadne kablove koji sadrže opasne materije do 25 tona kao i otpadna ulja do 25 tona.
U medjuvremenu je održan sastanak kome su prisustvovali gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i načelnik gradske uprave sa predstavnicima ministarstva na kome su predstavnici grada informisani da pomenuta Studija treba da bude završena ovih dana i iznet predlog da Javna rasprava po ovom pitanju bude održana u Valjevu gde će ukoliko bude izdata dozvola ovaj opasni otpad biti i skladišten. Kako Vamedia saznaje u odeljenju urbanizma neophodno je da se grad najpre upozna sa sadržinom nove Studije kako bi o njoj uopšte mogao da se izjašnjava te i da će predstavnici grada uzeti aktivno učešće u pomenutoj raspravi. Za sada nije poznato kada će javna rasprava biti održana , ali je javnost već informisana da grad ne gleda blagonaklono na izdavanje ovakve dozvole.
Vamedia je izmedju ostalih pitanja uputila i pitanje ministarstvu o ulozi lokalne samouprave u celom procesu odlučivanja na šta je ministarstvo odgovorilo da lokalna samouprava može dostaviti svoje mišljenje u pisanom obliku nadlenom organu-ministarstvu , u toku javnog uvida . Ministarstvo navodi i da je rok za dostavljanje mišljenja propisan zakonom , ali i da ukoliko lokalna samouprava ne izda saglasnost , dozvola ne može da se izda.
Kako Vamedia saznaje grad će nakon uvida u Studiju dostaviti mišljenje ministarstvu, a ministarstvo će obavestiti grad o vremenu održaanja Javne rasprave.

S.V..

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.